Farsang idején....

2024-01-28 | Budaörs
Február a farsangi bálok ideje. Hagyományőrző nép vagyunk ezért várva várjuk ezt az időszakot,hódolva a mulatozásnak, a táncnak és a jó kedvnek.

Visszaidézve az elmúlt időszakot sajnos Budaörsön egyre kevesebb helyen csendülnek fel a farsangolásra táncolásra hívó dallamok. Visszaemlékezve a harminc évvel ezelőtti farsangokra vagy szilveszterekre a  Művelődési Házban fergeteges jókedvvel,zenével, meleg vacsorával várták a vendégeket. Nem ütközött problémába ennek a megszervezése.Harminc évvel ezelőtt is voltak színházi előadások az épületben de a néhai Kósa Pál művelődési ház igazgatójának a bálok,táncos összejövetelek  megszervezése nem okozott gondot. Az idősebb korosztály nosztalgiával gondol azokra az évekre.Az idő  műlásával igazgatócserék történtek úgy a  Művelődési Házban, mint az ugyanabban az épületben működő  Latinovits Színházban, de  a két intézmény mint  sziámi ikrek szétválaszthatatlanok maradtak. Nem mintha  bármelyik intézménynek is előnyös lenne az együttlét, de úgy tűnik az évek óta tartó kényszerű együttlétüket  képtelenek megváltoztatni. Az összezártság  miatt kénytelenek együtt működni, ami nem lehet egyszerű feladat.

Többször elhangzott már a helyi médiumok tolmácsolásában Budaörs lakosságának óhaja hogy legyen végre Budaörsnek külön Színház épülete  és külön Művelődési háza. Abban a pillanatban megoldódnának a problémák és a hamarosan újonnan megválasztásra kerülő művelődési ház igazgatója is, sokkal könnyebben tudna eleget tenni például ilyenkor farsang idején egy vérbeli tánc mulatság  megrendezésének. Mert ezek elmaradásának egyik  indoka  hogy a színházterem összes padsorát el kell tüntetni  ahhoz hogy egy bálterem álljon rendelkezésre, asztalokkal székekkel és táncparkettel. A többi már csak szervezés kérdése lenne.

Budaörs Művelődési Házában működő Latinovits Színház is megérdemelne egy valóban színháznak nevezhető épületet. Ne hunyjuk be a szemünket! Őszintén! A Szabadság úton lévő  korszerűnek egyáltalán nem nevezhető épületben kell hogy helyet kapjon Budaörs színháza? Ugyanaz a kategória mint városunk könyvtárának helyt adó valaha kocsmának szolgáló épület. Észre kéne venni,hogy az idők és az igények változnak!

Mondjuk sokan elégedetlenkedve mindezt,mert mindezek orvoslására van a Templom téren egy gyönyörű alkalmas épület,amelyben most többek között a BABTÉR foglalja a termeket? Miért nem lehet végre ez az épület Budaörs színházáé és a jelenlegi épület maradna a Művelődési Házé? Mindenképpen jobb helyzet teremtődne mindkét intézményben és Budaörs lakossága végre birtokba vehetné a hosszú évek óta óhajtott  Budaörshöz méltó önálló színház épületet.

Ez a cikk abban a reményben íródott, hogy az illetékesek felfigyelnek ez évek óta létező  problémára és megoldás fog születni mindannyiunk örömére.

Major Edit

Megosztás