Február 11-e a Betegek Világnapja

2020-02-07 | Közélet
A lourdes-i jelenés emlékére kezdeményezte II. János Pál pápa a Betegek Világnapját, amikor azokra az orvosokra, nővérekre, betegápolókra is gondolunk, akik önzetlenül szolgálják hivatásukat.

Ki ne tapasztalta volna meg a betegség kínjait – akár saját bajainkról, akár családunk, barátaink szenvedéséről van szó? Legyen súlyos, félelmetes vagy könnyebb, átmeneti – egy emberien segítő kéz, szaktudáson alapuló segítség mindig nagyon fontos és felbecsülhetetlen.

II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993-tól február 11. a Betegek Világnapja. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak Lourdes-ban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. E helyen 1864-ben templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.”
(Forrás: jelesnapok.oszk.hu)

Megosztás