Férfiak Klubja

2020-07-15 | Budaörs
Merj, akarj teremtő erővel az asztalfőre ülni. Merj férfiként szép családodról, gyermekeidről gondoskodni. Gyönyörködj napról napra növekvő házad népében és boldog leszel.

Hogy mennyire fontos volt régen is és manapság is a férfiak szerepe és jelenléte a családban az nem vitatott kérdés.A család számára mindig is fontos volt az apa jelenléte az az erő aki mindig biztonságot adott, akire jó esetben fel lehetett nézni, tanulni és ellesni tőle mindazt ami majd később mint család modell válik utat mutató jelként a felnevelődött generáció  előtt. Most a vírus időszakában minden eddig számunkra természetesen létező rendezvény elmaradt. De van lehetőség visszaemlékezni hogy az elmúlt években mely előadások  voltak számunkra érdekesek. Ezek között szerepel Bedő Imre érdekes előadása a férfiakról. Érdek feszítő téma volt benne sok aktualitással, melyről akkor az alábbi cikket írtam .

 

Bedő Imre  a társadalomért felelősséget érző közgazdász előadását hallgattam sokad magammal  pénteken este a Jókaiban. Mit lehet két óra hosszat beszélni a férfiakról?- gondoltam, de mivel  érdekesnek tűnt a téma, elmentem és nem bántam meg a két órás előadást. Ezért a  népszerű Földi László biztonságpolitikai szakértő előadásáról is lemondtam, ami sajnos ugyanebben az időpontban zajlott az Adler-ban.

Bedő Imre már karakterében is az igazi férfit képviseli, erőteljes, biztonságot sugárzó, minden szava komoly, kemény és úgy tűnik igaz. Akár, megtestesítője is lehetne az igazi családfő modellnek. Mint elmondta hivatásaként kezeli  a férfiak motiválását önbecsülésük és teremtő erejük helyreállítását. Hová tűntek a férfiak? kérdezik tőle férfiak és nők. Ma már kutatók és tudósok jelzik, hogy ez a nyugati világ súlyos problémája. Mint elmondta a nőket sokan sokféleképpen támogatják, de a férfiakat egyre inkább senki és semmi. Ezért hozta létre a Férfiak Klubját, amely már lassan mozgalommá növi ki magát.

Bedő elmélete szerint a férfiak örökítési lánca megsérült az idők folyamán eltűnt a családmodell amelynek élén a férfinak kellene állnia. Ez így volt kb. 40ezer évig, amikor is semmi sem változott, majd jött  az ipari forradalom, amely  lassan felőrölte a családokat, a munkakörülmények, a párkapcsolatok, az iskolarendszer, a táplálkozás a világról alkotott kép gyökeresen megváltozott, és folyamatosan változik, amely változásban maga az ember vergődik és nem talál kapaszkodót.  A változás meghozta a kétkeresős modellt, minden két fizetésre lett kitalálva. Ezért dolgozik a nő is és a férfi is, a szülőkel a gyerekek általában este hét és 9 óra között találkozik vagy reggel, amíg a kocsiból kiteszik az iskola elé.  A család élete egyre zaklatottabb, jön a válás, a gyerekek mire kezdenek ráébredni a világra, már nem látnak  férfi példát a családban, mert a házasságok igen nagy része a házasság kötés után négy öt év múlva felbomlik. A gyerekek apa nélkül nőnek fel és az iskolában is inkább női pedagógusok vannak, férfi pedagógus alig van, vagyis nincs férfi modell előttük. Úgy tűnik a nők az élet összes területén kitartóbbak, érdeklődőbbek, és lassan teherbíróbbak a férfiaknál, akik igyekeznek minden terhet a nőkre hárítani. A nők túlnyomó része eljut a felsőbb iskolai végzettségig, míg a férfiak aránya ehhez képest alacsony. A pár választásnál  viszont fontos, hogy azonos műveltségű párok kössenek egy életre szövetséget, ellenkező esetben az egyik alul a másik felülműveltsége gondot okoz. A régi családokban ott voltak a nagyszülők, akik szintén részt vettek a gyereknevelésben átörökítve a hagyományokat és szokásokat. Ezek ma már csak kevés családban vannak jelen, ezért a gyerek felnő ugyan de nem nevelődik példakép hiányában. A feladat tehát adott: a férfi legyen újból a csald feje, mutasson példát erőben, bölcsességben és tisztességben.

Bedő Imre a témában könyvet is megjelentetett. A könyv ajánlása így hangzik:

„Bedő Imre társadalmi felelősséget érző közgazdász, férj, apa férfi. Dolgozott a banki szférában, volt iparvállalati csúcsvezető, majd sajt vállalkozásait igazgatta. Csíkszeredában született ma családjával Budapest mellett él. Az erkölcsi alapok megszilárdítására a család és a társadalom megszilárdítására a család és a társadalom megerősítésére 2013-ban alapította meg a Férfiak Kubja, politikamentes szervezetét és mozgalmát. Ezt tartja hivatásának. Vallja, hogy a férfi erényekre ma nagyobb szükség van mint valaha. Nem a férfi pénze kell, hanem ő maga teljes lénye jövőteremtő mintája. Ezt a feladatot kell XXI- ik században is ellátni, mai módon, az örök értékekre alapozva. Mozgalmát számos neves ember támogatja jóval több, mint 100.00 ember követi, komoly médiaérdeklődés övezi. A Férfiak Klubja Apa-Fia Köreinek, helyi, cselekvő közösségeinek szervezésére Nagykövetek jelentkeznek Kárpát-medence szerte. Írásai és előadásai mára tömegeket inspirálnak felelősség vállalásra, tartásra, a nőkkel való összefogásra, a család és a társadalom szolgálatán keresztüli boldogulásra”

A rendkívül izgalmas és érdekfeszítő előadás zárószavaként ajánlom Böjte Csaba testvér ajánlását Bedő Imre könyvéhez:

Merj, akarj teremtő erővel az asztalfőre ülni. Merj férfiként szép családodról, gyermekeidről gondoskodni. Gyönyörködj napról napra növekvő házad népében és boldog leszel. Isten áldása legyen e szép könyvön és a Kárpát-medence minden családját szerető, tisztességes férfiján”

Major Edit

.

 

Megosztás