Franciaország nyerte a női kézilabda-világbajnokságot

2023-12-18 | Budaörs
Vasárnap este véget ért a 2023-as dán-norvég-svéd közös rendezésű női kézilabda-világbajnokság. A vb utolsó napján a döntő mellett, a 3. 5. 7. helyért megrendezett mérkőzések szerepeltek még a programban.

A helyosztók során Csehország – Montenegróval csapott össze a 7. helyért, és a mérkőzésen a Montenegró 28-24-re legyőzte Csehországot, megszerezve ezzel a világbajnokság 7. helyét.

A kora délután megrendezésre kerülő 5. helyért vívott küzdelemben Németország – Hollandia találkozót láthattak a kézilabdát szerető szurkolók. A hollandok igencsak jól kezdték a mérkőzést és a lendületük kitartott egészen az összecsapás végéig, így megérdemelten 30-26-ra győztek a németek ellen.

Az elődöntők veszteseinek találkozóján ezúttal Dánia örülhetett, miután a 16 órakor kezdődő bronzmérkőzésen 28-27-re legyőzték Svédország válogatottját, ezzel megszerezve a világbajnoki bronzérmet.

Ezt követően elérkezett a várva várt finálé, ahol ténylegesen a világ két legjobb női válogatottja találkozott. A világ- és Európa-bajnoki címvédő norvégok és az olimpiai bajnok franciák.  A végső győzelmet ezúttal Franciaország szerezte meg, miután 31-28-ra legyőzték Norvégia válogatottját.

A magyar válogatott négy győzelemmel és két vereséggel zárta a 26. női kézilabda-világbajnokságot. A csoportmérkőzések során Paraguay és Kamerun elleni könnyed győzelmekkel hamar bebiztosította válogatottunk a középdöntős részvételt, azonban az első nagyobb megmérettetés alkalmával a „csoportdöntőt” elveszítették lányaink Montenegróval szemben. Következtek a középdöntők mérkőzései, ahol is az első találkozón Szenegál ellen ismét győzelmet aratott együttesünk. A második összecsapás, a társházigazda svédek elleni fontos mérkőzés volt, melyen sajnos az elszenvedett vereség mellett az is biztossá vált, hogy válogatottunk nem lesz ott a világbajnokság negyeddöntőjében. Magyar szempontból az olimpiai selejtezős hely elérése volt a horvátok elleni utolsó középdöntős mérkőzés legfontosabb tétje. Az összecsapást bravúrosan megnyerve sikerült válogatottunknak elérnie az olimpiai selejtezőt érő 10. helyet, ráadásul a legkönnyebbnek ígérkező selejtezős csoportba kerültünk.

Az olimpiai selejtezőcsoport beosztása:

  • a vb legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Svédország
  • a vb 6. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: MAGYARORSZÁG
  • a vb-n a 3. legjobban szereplő kontinens (Ázsia) képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Japán
  • a vb-n a 4. legjobban szereplő kontinens (Afrika) képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Kamerun

 

A csoportból az első két helyezett jut ki az olimpiára.

 

Megosztás