Gazdalátogatás Lajosmizsén

2021-04-12 | Budaörs
A következő hetekben a Gazdakör munkatársai meglátogatják mindazon gazdákat akik a budaörsi piacon árúsitják a maguk termelte gyümölcsöket és konyhakerti növényeket. A múlt héten a Kósa családnál jártunk Lajosmizsén.

A Gazdakör képviseletében látogatást tettünk Lajosmizsén a Kósa családnál, hogy közelebbről ismerjük meg családi gazdaságukat. Kósa Sándor és felesége Erzsike harminc éve epertermeléssel foglalkozik.

Lajosmizsét sokan ismerik különösen azok, akik átutazóban látogatnak ide, hiszen az M5-ös, vagy az 5-ös főút halad rajta keresztül egyenesen dél felé. A város Bács-Kiskun megye északi részén, a Duna közi homok hátság északi részén, Kecskeméttől 17 km-re északnyugatra terül el. A város szinte teljes egésze homokra települt. Lajosmizse külterülete részben még homokhátság eredeti felszíni formáit őrzi, számos kisebb homokdűnét és homokhátat láthatunk, amelyek az uralkodó széliránynak megfelelő északnyugat-délkeleti irányba rendeződve szelik át a tájat. Ebben a városban él a Kósa család, akik  epertermesztéssel foglalkoznak. A lajosmizsei homokos talaj az epernek kedvez, ezért a Kósa családon kívül még sok itt lakónak ad megélhetést.

A Kósa családban Erzsike a feleség a beszédesebb, így őtőle tudtam meg azt, hogy összesen tíz fóliasátorban nevelik az epreket mintegy 4000 m2-en. Három fajtát nevelnek így a Cléry, Joly és Ázsia adja évről évre a termést. Júniusban a már meglévő tövekről kacsokat szakítva azt gondosan előkészítve dugványozzák tápkockákba a palántákat, 35-40 C fokban tartják öt hat napig a sátorban őket, majd ezek után következik a szellőztetés. Majd ezernyi görnyedéssel és hajlongással járó munkával palántázzák a tápkockában megerősödött hajtásokat, mígnem tele lesz a tíz fóliasátor, ha jól számoltam összesen négy sorban szépen rakva egymás után.Az eperpalánták,  most még tele vannak virággal, de már látni a lassan kifehéredő epreket, ami jó jel,mert hamarosan  kezdődik az érési folyamat.

Mivel az epernek kedvez a lajosmizsei homokos talaj  ezért a Kósa családon kívül még sok itt lakónak ad megélhetést a termesztése. Pedig nehéz  megélhetés ez, hiszen csak a szezon végén derül ki mennyire hozott hasznot a munkájuk és a bele fektetett tőke. El kellene a segítség, de nehéz idény munkásokat találni, mert bizony ez a munka a fóliasátorban hatalmas páratartalom alatt még megterhelőbb, mint a szabad levegőn. Így aztán inkább saját magukra számíthatnak. Minden évben gondot okoz az eper megfelelő áron való értékesítése, hiszen a hazai epret a külföldről sokkal olcsóbban megvásárolt eper felvásárlási ára lenyomja. Ezért is több lábon állnak, ami azt jelenti, hogy az eper mellett, sárgadinnyével is foglalkoznak, hogy megélhetésük egész évben biztosítva legyen.

A nézelődéssel  hamar eltelt az idő, így hát búcsút intettünk a gazdálkodó házaspárnak, jelezve hogy hamarosan, eperérés idején újból ellátogatunk hozzájuk.

Major Edit

 

Megosztás