Gibraltár látnivalói

2023-10-17 | Budaörs
Az idei nyaram kiemelkedő útja Dél Spanyolország volt.Első állomásként Gibrartárt vettük célba, ami meghökkentően szép kilátással bír,és számtalan érdekességet tartogat az ide látogatóknak.

Gibraltár  egy szoros az Ibériai-félsziget déli csücskén, területe összesen 6,5 km2. Földrajzi fekvése miatt hihetetlenül nagy szerepet töltött be a világtörténelem során. Legszélesebb része csak 1,2 km, hosszúsága pedig csak 5 km. Lakosai kétnyelvűek, angolul és spanyolul beszélnek latinos lendülettel és brit humorérzékkel rendelkeznek. Gibraltár Anglia tulajdona ,brit tengeren túli terület, így csak útlevéllel léphettünk be.

Gibraltár mindig is különleges jelentőséggel bírt számos nép és civilizáció számára, akik az idők során meglátogatták vagy megszállták, a neandervölgyi korszaktól kezdve a klasszikus koron át a  mórok, spanyolok, és a jelenlegi brit uralomig.

A mór megszállás messze a leghosszabb Gibraltár feljegyzett történetében, 711-től 1309-ig, majd 1333-tól 1462-ig tartott, összesen 727 évig.

Gibraltár látnivalók

Gibraltár legizgalmasabb látnivalói az Upper Rock Természetvédelmi Területen találhatók. A The Rock több millió évvel ezelőtt ki alakult jura kori mészkő, a rómaiak Mons Calpe-nak, a mórok pedig Jebel Tarik-nak hívták, évente több ezren keresik fel. A felvonó 6 perc alatt ér fel 412 m magasra, a szikla tetejére. Maga a szikla lenyűgöző látványt nyújt lentről is, de igazából csak fentről lenézve tárul fel a kis földszoros szépsége: a látogatók számára egyértelművé válik, hogy a történelem során miért akarták annyiszor meghódítani. A TOP Station teraszairól 2 kontinens, és 3 ország látható. Egy helyről láthatjuk a lábunk alatt lévő várost, a Costa del Sol-on északra, a Földköz-tengeren keletre, és délre, a Gibraltári szoroson   át -jó idő esetén-egészen az Afrikában található Rif-hegységig láthatunk el.

Gibraltár Cable Car

Az Upper Rock Természetvédelmi Területén olyan nevezetességek, attrakciók találhatók, mint a Skywalk, a Szent Mihály-barlang, a Windsor függőhíd, vagy a Mediteranen Steps, amely Gibraltár legmagasabb pontja. Ezenkívül a majmok barlangja, az O’Hara’s Battery tüzérségi erőd, a Great Siege alagutak, 2. világháborús alagutak, valamint egy mór kastély is található.

Maga a Skywalk közvetlenül az V. Károly fal mellett, egy rövid sétaútra van a felső állomástól. Az egykori katonai kilátóban létesült üvegplatform a Földközi-tenger felé néz és a szikla szélből nyúlik ki.

Gibraltár Skywalk

 

Gibraltár egyik legfőbb nevezetessége egyértelműen az ott élő majmok sokasága. Sokat hallottunk a rendetlenkedő majmokról, hogy többek között kiveszik a turisták táskájából az ennivalót,de úgy tűnik mára már megenyhültek és nagyon jól viselkedtek,amíg ott voltunk. Fontos tudni, hogy tilos a majmok etetése, súlyos pénzbüntetéssel jár, és nem ajánlatos megérinteni, és túlságosan a közelükbe menni.

Számomra nagy meglepetés volt  a 2018-ban átadott Skywalk, vagyis a Szent Mihály barlang cseppkő csodája

Az ötven méteres szurdok felett 71 m hosszan kifeszített függőhíd közvetlenül a majmok barlangja felett található. A panoráma különösen naplementekor nyújt pazar látványt.

Gibraltár Windsor-függőhíd

Mór kastély

Az eredeti várost Medina Al Fathnak, a Győzelem városának nevezték, védőtornyokkal, mecsetekkel, lakóházakkal vették körül. A mór kastély eredetileg 1160-ban épült, majd az 1300-as években a spanyolok feldúlták. A ma is látható Tisztelet Tornyát a 14. században Abu I Hassan újjá építtette.

A Great Siege Tunnels vagyis a  Nagy Ostrom Alagutak egy mérnöki csoda, a Földközi-tenger térségének egyik legjelentősebb katonai létesítménye. A labirintusszerű alagutakat a britek hat hét alatt kéziszerszámokkal építették meg, maga az ostrom 1779-től négy éven át zajlott. A 2. világháború idején további alagutakkal bővítették, így egy 51 km hosszú alagúthálózatot hoztak létre. Majd évekig tartó elhagyatottság után megnyitották a látogatók számára.

Great Siege Tunnels Gibraltár

Időnk rövidsége miatt természetesen mindent nem láthattunk,de az itt töltött idő éppen elég volt ahhoz hogy gyönyörködjünk a kilátásban, ismerkedjünk és közben fotókat készítsünk a majmokról és megtekintsük a cseppkőbarlang csodáit.

Major Edit

 

Megosztás