Gondolatok egy színdarab kapcsán

2022-08-26 | Budaörs
A Latinovits Színház a hamarosan induló színházi évadban  újból műsorára tűzi Katharina Blum elveszett tisztessége című színdarabot.Amikor tavalyi bemutatóját végignéztem elég komor gondolatok fogalmazódtak meg bennem  a sajtóról annak hatalmáról melynek  birtokában  fennen hirdetheti a   vélt  vagy valós igazságot.

 

Elől járóban el kell mondanom, hogy az utóbbi időszak talán egyik legjobb színdarabját láthattam tavaly az ősbemutatón itt Budaörsön a Latinovitsban. Amiért igy ítéltem meg, az egyrészt a témát, másrészt a rendezést és nem utolsó sorban, de mégis elsők között  a színészeket dicséri.Éppen ezért örömmel olvastam Katharina Blum elveszett tisztességének újbóli 2022.szeptember 4-i műsorra tűzését..

S hogy mi történik a színpadon az most még legyen titok,az  derüljön ki majd az előadás alkalmával.

A szomorú az, hogy senki sincs biztosítva a felől, hogy egy koholt vád áldozatává váljék. Ugyan úgy, mint a színdarab hősnője Katharina Blum sem volt kivétel ez alól, aki egy ártatlan szerelmi liezon  után nemhogy nem találja szerelme tárgyát, hanem szembesül a felfegyverzett kommandóval,, akik meg gyanúsítják azzal hogy rejtegette a fiatalembert – mint kiderül a fiatalember körözött személy hozzásegítve az elrejtőzéshez és a  szökéshez. A sajtó azonnal kiszimatolja az esetet és szenzációként már le is közli az újságokban. A közölt hír szenzációként hat az olvasókra természetesen elferdítve lát napvilágot. Katharinát letartóztatják,és a  rendőrségre viszik,ahol kihallgatják.. A rendőrségi jelent egyszerűen sokkoló. Már csak azért is, mert szerencsére  nem vagyunk  járatosak a bűnözők világában és ott sem ahol a kihallgatások zajlanak- éppen ezért dermesztően hat a rendőrfőnök cinikus, olykor drasztikus elemeket sem megvető stílusa, a minden empátiát nélkülöző,hatalmi mámorban úszó gusztustalanságba torkoló kérdései a kihallgatás során. Katharina egyre jobban belesüpped a rendőrség által, vizionált történetbe, ahonnan nincs menekvése. Majd jönnek a sajtó emberei a szenzációsabbnál szenzációsabb kitalált igazságaikkal, amelyet aztán az olvasóközönség felfal. .Katharina  története korántsem végződik feloldozással. Ugyanúgy ahogyan a drámákban általában lenni szokott, a főhős elégtételt vesz az őt bántalmazó jelen esetben rágalmazó riporteren.

A mai kor embere életének szinte minden percében találkozik a média áldásos tevékenységével. Sokan vagyunk, akik hírfüggők lettünk. Ezt jelentik a televízió hírcsatornái vagy a rádió vagy egyszerűen az  internet által közölt hírek, ami sokszor úgy kell mint egy falat kenyér, ami nélkül már nem igen tudunk eligazodni ,hiszen Innen informálódunk a világ dolgairól és olthatatlan kíváncsiságunknál fogva olykor a bulvár hírek izgalmas világába is betekinthetünk.

Minden korosztályt és mindenféle érdeklődési kört megcéloz a média és valljuk be nagy sikerrel. De hogy mi van a hírek mögött, hogy milyen a közölt esemény valóságtartalma azt nehéz kiszűrnünk. Azt tudják az újságírók, hogy az a hír a legolvasottabb, ami egy szempillantás alatt felkelti a figyelmet. Ezért törekszenek a figyelemfelkeltő címekre, amelyek mögött sokszor nincs tartalom. Ez  nem más mint a szenzáció hajhászás.. Minél szaftosabb a történet annál többen olvassák vagy hallgatják-ki milyen hírcsatornát használ- annál népszerűbb lesz az adott újság vagy napi lap vagy TV csatorna.

Éppen ezért mélységesen  fontos, hogy a körülöttünk zajló eseményeket a valóság színtiszta köntösében tegyék az olvasók elé. Nem szépítve és nem kiszínezve. Katharina Blum „elveszett tisztessége”  intő jel lehet mindazoknak,  akik abban a szerencsés helyzetben  vannak ,hogy tollat ragadhatnak,hogy  informálhatnak.. A hiteles tájékoztatásra nem egyszer hívják fel a figyelmet, mert óriási veszélye van annak, ha a közvéleményt bármilyen okból megtévesztik.

Azt hiszem, nem kell mondanom, hogy miért volt rám olyan nagy hatással ez a színdarab. Ajánlom mindazoknak,akik minden áron keresik a hírek  igazságát, tanulságként is szem előtt tartva a történetbeli fiatal lány meghurcolásának igaz történetét.

Major Edit

Megosztás