Gondolatok egy színházi előadás után

2023-04-28 | Budaörs
A Latinovits Színház február 22-én mutatta be Beszélnünk kell Kevinről című színdarabot,melyet Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezett A hasonló című regényből 2011-ben az Oscar-díjas Tilda Swinton és Ezra Miller főszereplésével készült film tovább növelte a könyv ismertségét, ám színdarabként való feldolgozására a budaörsi társulat vállalkozott elsőként.

A Latinovits színház újonnan műsorra tűzött színdarabja a Beszélnünk kell Kevinről úgy hiszem nemcsak engem hanem számtalan színházba járó nézőben mélységes érzelmeket váltott ki. Egy könyv, film vagy színdarab akkor hatásos, ha elgondolkodtat és keresi a megoldást a felvetett témában.

A történet egy anyáról szól aki önmagát hibáztatja fia eltorzult személyiségéért és keresi a múltban azokat a mozzanatokat,amikor elrontotta az ő és gyermeke kapcsolatát. De vajon lehet-e egy anya hibás abban, hogy gyermeke felnővén tömeggyilkos lesz. Ez a történet egy a sok közül, de nem minden esetben lesz egy érzelmileg cserbenhagyott gyermekből gyilkos. Lesz belőle egy elferdült lelki alkat,ami az eltorzult  személyiségéhez vezethet,ami nem hozhat majd számára az életben sikereket, annál inkább sodorja a rossz végzet felé. Ilyen volt Kevin is, akinek anyja tulajdonképpen egész életében gyötrődik és marcangolja saját magát, azért hogy fia  eltorzult lelkületű felnőtté vált.

Hibáztatható- e egy anya azért, hogy nem találja meg a hangot a gyerekével? Létezik- e az amit a színdarab sugall,hogy már a fogantatástól meg volt írva Kevin sorsa azért, mert nem kapta meg az anyai szeretet,hogy aprócska korától nem a szeretet kötötte  kettejüket egymáshoz, hanem az elutasítás a másik személyétől? Hogy a színdarab elképzelt története a való életben is megtörténhet-e,azt erősen kétlem, vagy ha igen akkor is csak igen kis mértékben. Mert a nem kívánt terhesség után megszülető ártatlan kisgyermek puszta léte életre kell, hogy hívja az anyai szeretetet. Az hogy Kevin gyilkossá vált abban a saját rossz génjei kerekednek a felszínre. Mert ugye tudjuk, hogy nemcsak az anya és apa kettős génjei játszanak szerepet abban ,hogy milyen jellemű,vagy a későbbiekben milyen tehetséggel megáldott  lesz a megszülető közös gyerekük, hanem számtalan előd génjeiből is örököl. .Ezenkívül a  felnőtté válás idején számtalan külső tényező is hozzájárul az egyéniség kialakulásához és nem feltétlenül az anyai szeretet hiánya az, ami jelen esetben kiválthat  gyilkos hajlamot.

A felkavaró és  megdöbbentő a történet Lionel Shriver amerikai írónő világhírű regénye alapján a mai napig beton szilárd tabukat feszeget: a gyerekvállalás előtt álló nők félelmeit és az anyai szeretetre való képtelenséget. A regényből 2011-ben az Oscar-díjas Tilda Swinton és Ezra Miller főszereplésével készült film tovább növelte a könyv ismertségét, ám színdarabként való feldolgozására a budaörsi társulat vállalkozott elsőként.

A szereplők, úgy mint  Fröhlich Kristóf, Pelsőczy Réka, Hartai Petra, Ilyés Róbert, Böröndi Bence, Takács Katalin, Koós Boglárka eh. mindannyian átérzéssel tökéletes alakítással járultak hozzá a színdarab sikeréhez.

Major Edit

Megosztás