Gondoljunk az utódainkra!

2021-10-03 | Budaörs
Egy ma születő gyermek sokkal több szélsőséges időjárási eseményt fog megtapasztalni, mint az 1960-as évek szülötte: élete során kétszer annyi erdőtüzet, háromszor annyi áradást és terméskimaradást és hétszer annyi hőhullámot fog átélni. Ha pedig a klímavédelmi erőfeszítések nem járnak sikerrel, még többet.

Erre az eredményre jutott egy nemzetközi kutatócsoport. A szakértők a hőmérséklet globális alakulására és a szélsőséges időjárási jelenségekre vonatkozó előrejelzéseket vetették össze a népesség adataival és a várható élettartammal. Az átlaghőmérséklet világszintű növekedésére vonatkozóan különböző forgatókönyveket vettek figyelembe

Számításaik szerint egy 1960-ban született személy átlagosan 2-6 hőhullámot tapasztal meg élete során. Egy 2020-ban született gyerek ellenben már 10-26 hőhullámot – ha a globális hőmérséklet-emelkedés mértékét sikerül 1,5 Celsius-fokban korlátozni.

Ha a hőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedik, a hőhullámok száma 15-29 lehet, ha pedig a kormányok nem változtatnak jelenlegi klímastratégiájukon, az 21-39 hőhullámot eredményezhet a ma születő generáció életében.

A többi szélsőséges időjárási jelenség esetében is növekedés várható. A ma 40 évesnél fiatalabbak korábban nem tapasztalt mértékben élhetnek meg aszályokat, hőhullámokat, áradásokat és terméskimaradásokat.

Az eredmények alapján komoly veszélyek fenyegetik a fiatal generációk biztonságát, ezért a kutatók szerint az emisszió drasztikus csökkentésére van szükség.

A klímaváltozás legnagyobb vesztesei a gyermekek.

Az alacsonyabb átlagjövedelmű országok fiatal generációit erőteljesebben érinti a probléma, mint a gazdagabb országokét. A 2016 és 2020 között Afrikában, a Szaharától délre született gyerekek 5,6-6-szor több szélsőséges időjárási eseményt fognak megélni. Európában négyszer többet fognak megtapasztalni a mai kisgyerekek.
Ma a világon több mint félmilliárd gyerek él árvizeknek fokozottan kitett területeken, közel 160 millióan pedig aszály által súlyosan érintett vidékeken. Az éghajlatváltozás következtében széles körben terjedő betegségekben – mint amilyen a malária vagy a dengue-láz – a gyermekek a legsebezhetőbbek.
A klímakatasztrófák embermilliók elvándorlását okozzák.

A jó hír az, hogy a klímaterheltség nagy részét levehetjük gyerekeink válláról, ha a Föld felmelegedésének mértékét 1,5 Celsius-fokban korlátozzuk úgy, hogy felfüggesztjük a fosszilis tüzelőanyagok használatát. Globális szinten ez a fiatal generáció számára 24 százalékkal kevesebb szélsőséges időjárási eseményt jelentene.

Forrás: Élő bolygónk

Megosztás