Hazára leltek Budaörsön

2021-04-12 | Budaörs
Április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja 2012 óta, amikor az Országgyűlés ellenszavazat nélkül döntött erről. Ma arra a több mint százezer felvidéki magyarra emlékezünk, akik 74 évvel ezelőtt a Beneš-dekrétumok következtében állampolgárságuktól, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjük elhagyására kényszerültek.

Bármilyen hihetetlennek tűnik, az egykori Csehszlovákia etnikai tisztogatásának jogi alapot adó Beneš-dekrétumok az európai uniós tagság ellenére még mindig részei a cseh és a szlovák jogrendnek.

A kitelepített magyarokat szállító első szerelvény 1947. április 12-én, az utolsó 1949. június 5-én indult, e két időpont között szinte naponta vitték a kijelölt családokat ingóságaikkal együtt Magyarországra. Közben elindult a reszlovakizáció is, amely lehetőséget adott „az évszázadok során elmagyarosodott szlovákoknak az anyanemzethez való visszatérésre”, a gyakorlatban a felvidéki magyaroknak a vagyonelkobzástól és a kitelepítéstől való megmenekülésre, az állampolgári jogok megszerzésére. Az akció során 423 ezer megfélemlített, fenyegetett magyar adta be kérvényét, és a hatóságok 327 ezret nyilvánítottak közülük szlováknak.

Számos család Budaörsön talált otthonra. Közülük voltak, akik elhozhatták ingóságaikat, de olyanok is, akik a puszta életüket védve egy kis lélekvesztőn menekültek át a jeges Dunán.

Sokan jöttek a ma már testvértelepülésünkről, Kisújfaluból.

Történetükről ITT olvashatnak.

s.k.

Megosztás