Hidratált bőrrel az egészség megőrzéséért

2023-08-10 | Budaörs
Ki ne szeretne szép egészséges bőrrel rendelkezni? Sokféle lehetőség áll rendelkezésre bőrünk fiatalon tartásához amely egyben az egészség felé vezető utat is jelentheti.

A bőr rendszeres hidratálása rendkívül fontos, mivel így számtalan krónikus betegséget elkerülhetünk – legalábbis egyes kutatási eredmények ezt sugallják. Milyen krónikus betegségek elkerülésében nyújthat segítséget, ha rendszeresen hidratáljuk a bőrünket? Például a szívbetegség, a cukorbetegség vagy az Alzheimer-kór.

A bőr az ember legnagyobb szerve. Nagyon fontos feladata, hogy védelmet nyújtson az ember számára a különféle „külső” és belső” betegségekkel szemben. Bőrünk védelmet jelent számunkra a hideggel és a meleggel szemben, illetve részt vesz a testhőmérséklet szabályozásában.

A szervezetben kialakuló krónikus gyulladás olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint 2-es típusú cukorbetegség, érelmeszesedés, Alzheimer-kór vagy éppen csontritkulás. Amennyiben a szervezetben gyulladás alakul ki és a bőr nem képes elegendő védelmet biztosítani az emberi szervezet számára, úgy nagy valószínűséggel kialakulhatnak a fentebb felsorolt krónikus betegségek.

A bőr is áldozatául esik az öregedési folyamatoknak. Ahogy öregszünk, úgy bőrünk is egyre szárazabb és ráncosabb lesz. A bőr egyre jobban elvékonyodik a kor előrehaladtával, és így sokkal érzékenyebbé válik a különféle hatásokra. Idősebb korban gyakrabban alakul ki bőrgyulladás és pikkelysömör. A bőr gyulladása pedig jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

Kutatók úgy vélik, hogy a zsírsavakat és ceramidokat tartalmazó krémek jelentősen képesek lecsökkenteni a bőr gyulladását. A bőrhidratáló alkalmazása pedig csökkenteni tudja a gyulladást okozó citokinek szintjét a vérben. A citokinek olyan fehérjék, amelyek akkor szabadulnak fel, amikor az immunrendszer jelzést ad, hogy gyulladás alakult ki a bőrben vagy a szervezetben. Amennyiben ezek a citokinek a véráramba kerülnek, felgyorsítják az öregedési folyamatokat. Ezalatt a bőr öregedési folyamatait is értjük.

A bőr elvékonyodása jelentősen lelassítja a bőr regenerálódását és annak gyógyulását. Idősebb korban hamarabb elfertőződhet a bőr, gyakrabban jelenik meg rajta véraláfutás, de ami a legfontosabb, sokkal nagyobb az esélye a melanoma és a bőrrák kialakulásának.

A betegségek elkerülése érdekében minden zuhanyozás után hidratáló krémet szükséges használni a bőr kiszáradásának és a betegségek elkerülésének érdekében. A forró vizes zuhanyt sem árt kerülni, mert ez is hozzájárul a bőr kiszáradásához.

Forrás: egészségkalauz.hu

Major Edit

 

 

Megosztás