Hídverő és vándor - fotográfus

2020-08-10 | Budaörs
Ő nevezte így magát feljegyzéseiben. Rudolf Hartmann, a lipcsei patikárius fia álmában sem sejtette, hogy egyetemista társaival szervezett első magyarországi útja 1925-ben életre szóló szerelemmé válik.

Attól kezdve 1943-ig rendszeresen járta Magyarország németek lakta aprófalvait.

Kutatásait elősegítette, hogy I928 – tól előbb a szegedi, aztán a debreceni, végül a budapesti egyetemen lehetett német lektor. Így a második világháborúig szinte megszakítás nélkül nálunk élt. Két évtized alatt rendkívül sokoldalú munkát végzett: a településtörténettől a házformákig, a hétköznapi munkától a világi és a vallási ünnepekig, a népviselettől a bútorokig és a használati tárgyakig mindenre kiterjedt a figyelme. Így vált akarva-akaratlan folkloristából egy idegen földre települt népcsoport sorsának krónikásává, egészen annak elűzetéséig.

Braun János és felesége egy cigány asszonnyal 1940-ben.

A Budai hegyvidék falvai, köztük Budaörs is bőséges témát kínált. Néhai Herendi-Herczog Anna emlékezett rá, hogy nálunk is megfordult és fényképezett.

-Barátokkal felmentünk a Kőhegyre vagy a Naphegyre. Egy ilyen alkalommal lefényképezett minket Hartmann fényképész. – emlékezett Annus néni.

Rudolf Hartmann fotói díszítik a Budaörsi Heimatbuch kiadványának borítóját.

Képei felbecsülhetetlen értékűek.

s.k.

Megosztás