Hol a határ? Ki lopja el hegyeinket?

2020-07-12 | Közélet
Aki föntről, új villája teraszáról nézi Budaörsöt, szép látványban van része. De ugyanezt gondolja az, aki lentről néz hegyeink felé? Kik vannak többségben? Egyre többen vesszük észre mi budaörsiek, hogy ellopják tőlünk a hegyeinket.

Hogy kik? Nyilván van közöttük „ügyes” vállalkozó is, aki olcsón vett egy hétvégi telket, talán még ház nélkül, majd horribilis összegért adta tovább – talán már házzal együtt. De milyen házzal?
Vegyünk egy példát:
350 millió Ft-ért árulták a „Budaörs elegáns lakónegyedében, az Odvashegyen csúcsszínvonalon megtervezett és igényesen kivitelezett háromszintes családi házat”, amely örökpanorámás, a Hegyalja utcában (a hirdetés már lekerült, tehát elkelt a ház)

 

Kié volt a telek eredetileg, ki vette meg (mennyiért?) és vajon ki adta el újra és mennyiért, ill. ki épített rá és adta el 350 millióért?
De még izgalmasabb kérdés: Mikor került sor a terület belterületté nyilvánítására, az ingatlan „átsorolására” a városházán?

Így nézett ki régebben a terület, ahol most sorra nőnek ki a földből – sajnos inkább a kivájt hegyoldalból – a luxusvillák. A látvány nem szép, sőt elborzasztó. Meddig lehet ezt még fokozni?

Hegyeink beépítése, sajnos, a városvezetés – és a főépítész – akaratával és tudtával kell, hogy történjen, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Településképi Arculati Kézikönyvben jó példaként említett „hegyvidéki”épületek:

Forrás: TELEPÜLÉS-KÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (2008)

Ugyanebből a Kézikönyvből érdemes egy térképet is megnézni, ahol szépen kirajzolódik pl. az Odvas hegy, rögtön a csúcsa alatt „hegyvidéki lakóterületnek” megjelölve a terület:

Összehasonlításul még két térképet nézzünk meg:

Ezért érthetetlen, amikor halljuk a sajnálkozó nyilatkozatokat: Mi, Budaörs vezetői, semmit sem tehetünk ez ügyben. – Pedig a HÉSZ-t, a helyi építési szabályozást, nem egy gaz helikopter pottyantotta le a városházára, hanem azt (és annak módosítgatásait) éppen a képviselő-testület többsége fogadta és fogadja el – élén a polgármesterrel. A HÉSZ-ben mindent megfelelően szabályozni kell(ene) : hol lehet építkezni, mennyire beépíthető a telek, milyen nagy lehet az épület széltében-hosszában-magasságában – és egyáltalában hol lehet lakóházakat építeni és azok hogy nézhetnek ki a városkép szempontjából.
Idézünk a 1997. évi LXXVIII. törvényből az épített környezet alakításáról és védelméről:
„Építésjogi követelmények
18. § (1) * Építési tevékenységet végezni az e törvényben foglaltak, valamint az egyéb jogszabályok megtartásán túl, csak a helyi építési szabályzat előírásainak megfelelően szabad.”

Akkor tehát ki lopja el tőlünk a hegyeinket?
SzK

Megosztás