Huszonöt éves a budaörsi Latinovits Színház

2022-09-02 | Budaörs
Elkezdődött a 2022/23-as évad a Latinovits Színházban. Az előadások mellett sokszínű az egész évadot végigkísérő, programsorozattal a „Latinovits 10”-zel várják a színházrajongó közönséget. Lesz bőven alkalom az ünneplésre,de közben gondolkodni,vitatkozni,elkeseredni és felvidulni,ötletekkel és érzelmekkel feltöltődni is a Latinovitsban.

 

A most következő 2022/23-as évad a színházunk számára  különös jelentőséggel bír mondta Berzsenyi Bellaagh Ádám a színház igazgatója megnyitó beszédében,mert tíz éve hogy nagyszerű színészünk Latinovits Zoltán nevét viseli Budaörs színháza,amely név viselete egyben elkötelezettséggel jár.

Tíz évvel ezelőtt 2013-ban döntött úgy Budaörs polgármestere Wittinghof Tamás és a színház akkori igazgatója Frigyesi András, hogy a Budaörsi Játékszínnek új nevet ad. Igy lett a város színházából Budaörsi Latinovits Színház. Az akkor már másfél évtizede működő Játékszínnek sem volt szégyellni valója,hiszen nagyszerű dolgot hajtott végre azzal ,hogy egy Budapest határában lévő kisvárosban sikerült egy olyan színházat létrehoznia, ami kivívta a közönség szeretetét hiszen az akkoriban előadott színdarabokról az idősebbek még a mai napig megemlékeznek .Elévülhetetlen érdemeket szerzett az alapító igazgató Éles Béla aki 1997-2008-ig vezette a színházat majd 2008-tól 2013-ig Salamon Suba László. 2013-tól 2018-ig  Frigyesi András majd 2018-tól Berzsenyi Bellaagh Ádám kapta meg  az igazgatói kinevezést. Mondhatjuk hogy korszakváltás kezdődött az ő vezetése alatt,hiszen országosan elismert színdarabokat tűztek műsorra. Kiemelkedő rendezők jelentek meg. Így Alföldi Róbert, ifj. Vidnyánszky Attila,Máté Gábor, Lukáts Andor, Scherer Péter akiknek rendezései a legrangosabb fesztiválokon is megállták a helyüket. Az sem vételen tehát hogy Budapestről jöttek és jönnek a színház rajongók egy-egy kiemelkedő rendezésű darab megtekintésére. Időközben 12 fős társulata lett a színháznak és ha kis lépésekben de folyamatosan javulnak a technikai feltételek is

A 2022/23-as évad lesz a tizedik évad,hogy Latinovits Zoltán nevét viseli az intézmény Ez nem csak névváltozást jelent, hanem elköteleződés az iránt,hogy Budaörsön mind művészi,mind strukturális mind pedig technikai értelemben professzionális színház működjön.  És ami még ennél is többet jelent,fogadalom volt számunkra,hogy egy valódi alkotó műhelyt hozunk létre. Küldetésünknek érzetük hogy a mi kis színházunkat felhelyezzük az országos „színháztérképre” hogy minőségi előadásaink miatt a legjobb színházak között emlegessenek- mondta Berzsenyi Bellaagh Ádám az intézmény igazgatója.

A tizedik évadban különleges és sokszínű programmal készülnek .Két nagyon jelentős alkotói csapat működik a színháznál Mohácsi János és Zsótér Sándor rendezői irányításával .Alföldi Róbert sokadjára visszatérő rendező,ahogy Varsányi Péter és pályakezdőként Csábi Anna

Az előadások mellett sokszínű az egész évadot végigkísérő, programsorozattal a „Latinovits 10”-el várják a színházrajongókat.. Lesz bőven alkalom az ünneplésre,de közben gondolkodni,vitatkozni,elkeseredni és felvidulni,ötletekkel és érzelmekkel feltöltődni a Latinovits Színházban.”

Major Edit

Megosztás