Háztartásom hulladék nélkül csoportban számos hasznos poszttal lehet találkozni nap mint nap. Itt sokan elmondják, nekik milyen termék, milyen megoldás vált be.
A csomagolási hulladék egyre növekvő mennyisége – a sokszor teljesen felesleges túlcsomagolás miatt – az egyik legaggasztóbb következménye fogyasztói szokásainknak. Cselekednünk kell és együtt mindent megtenni azért, hogy csökkentsük a háztartásunkból kikerülő „hulladékhegyeket”. Különösen azért kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel, mert a szemeteseinkben landoló csomagolóanyagok nagy része a felesleges túlcsomagolás eredményeként került oda.
A hulladék csökkentése a vásárlással kezdődik. Vissza kellene fogni magát a hétköznapi fogyasztónak. Nincs szükség annyi tárgyra, mint gondolnánk, hisz egy idő után nem lesz más belőle, mint hulladék.
Sokszor csábítanak a színes dobozok, ízesített- színezett- tartósító- és adalékanyaggal ellátott joghurtot, kefirt, krémtúrót kínálva. Aztán ott marad utána a műanyag dobozka. Ugyan kimosva beletehetjük a szelektív gyűjtőbe, (sok kicsi sokra megy). De mennyivel egészségesebb a magunk által készített aludttej, saját eltevésű, vegyszermentes lekvárral ízesítve!
Sokak szokása, hogy vásárlás előtt nem néznek be a hűtőbe, vagyis úgy pakolják újra és újra tele a hűtőszekrényt, hogy előtte nem tettek rendet. Ennek köszönhetően a hűtő egy idő után átláthatatlanná válik, sok lesz a kidobásra kerülő élelmiszer. Ezt elkerülendő, az újonnan vásárolt termékeket mindig helyezzük a hűtő hátsó felébe, a régi élelmiszerek pedig kerüljenek előre. Soknak bevált az a módszer, hogy listát készítenek arról, mi van a hűtőben, és ha kivették, lehúzzák a listáról.
Az élelmiszereken található „minőségét megőrzi” dátumok nem szükségszerűen jelentik azt, hogy a termék egyik napról a másikra romlottá válik, hanem csak azt, hogy annak minősége romlik az adott naptól kezdve. Vagyis néhány termék továbbra is biztonságosan fogyasztható a feltüntetett dátumot követően, de a kereskedők már nem adhatják el, a fogyasztók pedig nem vásárolják meg azokat.
Sokunk megpróbálja csökkenteni az otthon kidobott élelmiszer mennyiségét. Az egyik módszer az éppen megfelelő mennyiségű – nem túl sok, nem túl kevés – étel elkészítése vacsorára. A másik lehetőség az előző napi maradék kreatív felhasználása.
Kis odafigyeléssel elérhetjük, hogy nem keletkezik hulladék sem az ételcsomagolásából, sem pedig magából az élelmiszerből.
Jó ha tudjuk: ha az élelmiszerrendszer egészében csökkentjük az elpazarolt élelmiszer mennyiségét, kevesebb vízre, műtrágyára, talajra, szállításra, energiára, hulladékgyűjtésre, újrafeldolgozásra stb. lesz szükség.
Sokan étteremből viszik haza a készételt. Ilyen esetben azokat az étkezdéket érdemes előnybe részesíteni, ahol elfogadják, hogy saját edényt vigyünk. Vannak ilyenek. Rengeteg műanyaghulladéktól mentjük meg a környezetünket.
Miért vegyek előre csomagolt húst, zöldséget, amikor frissen a pultnál kérhetem, vagy magam válogathatok a kínálatból?
Lehetőség szerint kerüljük az egyszer használatos eszközök alkalmazását.
Mindez csak néhány, figyelemfelkeltő ötlet. A többi rajtunk múlik.
s.k.