Így kerülheti el a tavaszi fáradtságot!

2024-03-22 | Budaörs
Itt a tavasz, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, mi meg legszívesebben még magunkra húznánk a takarót. De egyre hosszabbak a nappalok, többet lehetünk a szabadban, néha mégis nehéz megmozdulnunk. Én például teljesen úgy érzem, hogy tavaszi fáradtság betegségben szenvedek. És ez nem a képzeletem szüleménye… Mi okozza és mit tehetünk azért, hogy ezt a betegséget elkerüljük??? 

Szögezzük le minél hamarabb: a tavaszi fáradságot nem betegségnek, hanem fizikai és pszichés tüneteket okozó ideiglenes állapotnak nevezik az orvosok, ami kimerültséggel, letargikus hangulatban, az energiaszint megcsappanásában, gyakran migrénnel, fejfájással, ízületi fájdalommal vagy alvási problémákkal is jár. Én például csak fél altatóval tudok nagy nehezen elaludni, és szinte minden nap érzem rég eltörött csuklóm és nemrég törött bordáim fájását.

Talán olvasóink közt is vannak, akik – velem együtt -, nehezen állnak neki mindennapi feladataik elvégzésének (nálam különösen kiemelve a házimunkaféléket…), de az is előfodulhat velem, (velünk) nem egyszer, hogy a rossz alvás miatt ingerlékenyekké és érzékenyebbekké válunk. Fáradékonyság, fejfájás, koncentrációs- és alvászavar, kedvetlenség, izomfájdalom, – ezek a kellemetlen tünetek mind-mind a tavaszi fáradtságra utalhatnak (vagy arra is ráfoghatók…), és akár hetekig is kitarthatnak.

Szedjünk-e a fáradság ellen vitamint?
A gyógyszerészektől meg az orvosunktól gyakran megkérdezzük, hogy melyik a legfontossabb vitamin, az A-, a C- vagy az E-vitamin? Dr. Lenkei Gábor ismert magánorvos szerint a válasz az, hogy „a vitaminok egy együttműködő, egymást támogató csoportot alkotnak és akkor váltják ki igazán a legjobb hatásukat, ha legalább 15-féle a vitamin, és amelyek mennyiségben és egymáshoz viszonyított arányban vannak jelen.” És hozzáteszi még azt is, hogy „a legjobb hatást akkor váltják ki, ha legalább 8-10 féle ásványi anyag és nyomelemek vannak jelen. Ha a szervezetnek megadjuk ezeket, ő kiválogatja belőle azt, amire akkor szüksége van és a felesleg minden nyom nélkül kiürül.” (Hozzáteszem, hogy legfőképpen anyagi okokból ezt csak kevesen tudnák megtenni. De bátran szedjük, ha megtehetjük. De akarjunk okosabbak lenni, mint a természet…

A hormonok játéka
Bár pontos okait nem ismerjük, a hozzáértő szakértők szerint a fent felsorolt kellemetlenségek legvalószínűbb indoka leginkább a hormonjainkban keresendő, de hozzájárul ehhez az új évszak, a változékony időjárás és az ezzel járó hőmérsékletingadozás, a hosszabbodó nappalok. Ezek hormonszint-változásokat indítanak el a szervezetünkben. Ez az első néhány hétben változásokat indít el szervezetünkben, és szinte megállíthatatlan fáradtságot vált ki legtöbbünkből. (Még jó, hogy mindezt csak pár hétig érezzük, mert szervezetünkben – az újabb évszakra való átállásával – szép lassan megszűnnek a rosszul viselt tünetek). De a tavaszi fáradtság esetén nem csak a hormonok megváltozott viselkedéséről van szó.

Soha nem tudtam, hogy hormonjaink másképp működnek nappal és éjszaka, meg télen és nyáron… Igen, a hormonjaink erre is képesek, és még arra is, hogy erősen hassanak a hangulatunkra, alvási funkcióinkra, testhőmérsékletünkre, vérnyomásunkra, sőt, még az emésztésünkre is. Tavasszal a melatonin – ami szabályozza az életritmusunkat, vagyis az alvást – , gyakran alvászavart idézhet elő. A melatonint a tobozmirigy termeli, a fényre reagálva és nappal kevesebbet, este többet. Ezért van, hogy télen, sőt még tavasszal is könnyen elálmosodunk.

A szerotonin az (boldogsághormonnak hívják), ami a jókedvünkért felel, ezen kívül az alvásra és az emésztésre, és még számos más életfunkciónkra is hatással van. Hiánya okozhat átmeneti zavarokat. Miután a fény fokozza a szerotonin termelését, ezért lehet a napsütés számunkra öröm. De nemcsak a természetes fényforrások hatnak ennek a hormonnak a termelésére, hanem a mesterséges fények is. Ezért ajánlott este félhomályt teremteni, hogy a lámpafény ne zavarja meg a természetes melatonin termelést.?Télen azonban nem ehhez szokott hozzá a szervezetünk. Akkor a jóval kevesebb napfény miatt több melatonin hormont termelt a szervezetünk. Ám ha akkor is egyre több és több napfény ér bennünket, a több természetes fénynek köszönhetően több boldogsághormont – azaz szerotonint – szabadítunk fel, és a testünknek ilyenkor is idő kell
ahhoz, hogy megszokja ezt.

De, ha nem lennének nekünk elégségesek a már megszokott testi, lelki bajaink és fájdalmaink, ilyenkor még az időjárás is sokkal többet hozzátesz azzal, hogy manapság a tavaszi időszakban egyre gyakoribb és jellemzőbb a frontátvonulás. Ez is erősen megviseli a szervezetünket, hiszen az enyhe tél után már feszültebben vágyunk a kellemes tavaszi napokra, de arra kevésbé, amikor egyik napról a másikra 10-15 fokot is ingadozik a hőmérséklet. Az enyhe tél után talán már felkészültebben várjuk a tavaszi napsütést, és a naptári tavasz beköszönte után ismét megváltozik az életmódunk. Egyre tovább van világos, kellemesebb az idő, és késztetést érzünk arra, hogy többet legyünk a szabadban. Este már hanyagoljuk a túl világos közeget és fényeket. Állítsuk be ilyenkor is alvásunk megfelelő ritmusát és próbáljunk meg mindig azonos időben lefeküdni!

Azonban a természet lassan ébredező ideje alatt sem szabad ölbe tett kézzel ülnünk és várnunk a csodára, ha más bajunk nincsen, magunk is tehetünk azért, hogy amennyire csak lehet, csökkentsük ezt a kellemetlenséget, segítsük a testünkkel is azt, hogy a hosszú tél után mihamarabb visszaszerezzük az energiánkat, és amennyiben lehet, a kedvünket is védjük a nagy amplitudójú ingadozástól. Valóban elég néhány apró változás, hogy megszabaduljunk a kellemetlen tünetektől, és újra belevessük magunkat a mindennapok sűrűjébe.??De mit tegyünk, hogy megőrizzük önmagunkat?

Mozduljunk!
A rossz hangulat, a letargia és a fáradtság egyik leghatékonyabb elűzője a testmozgás, így jól tesszük, ha amikor csak tudunk, már kora tavasszal is megmozdulunk. Nem kell nagy dolgokra gondolni, kezdjünk hetente két-három alkalommal rövidebb távon, és fokozatosan építsük be a mindennapjainkba.
Természetesen könnyebb dolga van annak, aki rendszeresen sportolt, bár ilyenkor még az aktívan
testedzést végzőknek is gondjaik akadhatnak a motiváció terén… De minél előbb tesszük ezt meg,
annál hamarabb érezhetjük a mozgás által kiváltott előnyöket. Kezdjük egy egyszerű sétával a környéken. Biciklizzünk el a közeli parkig. Mindegy hogyan csináljuk, lehet séta, bicikli vagy kerti munka, a lényeg, hogy kint, a friss levegőn legyünk, és megmozgassuk az ellustult végtagjainkat. Extra előny, ha testünket este jól átmozgatjuk, és jobban kifárasztjuk magunkat a megszokottnál, hiszen ezáltal az éjszakai pihenésünk is nyugodtabb lesz.

Együnk jól! 
Tavasszal hosszú téli álomból ébred a testünk, az ingerszegény és csendes napokat felváltja a pezsgés. Eddig kevés vitamint és ásványi anyagot, de annál több zsírt és szénhidrátot fogyasztottunk. Most megjelennek az első tavaszi zöldségek a piacokon és a kertekben, valódi vitaminbombaként dobhatják fel az étkezésünket, és elég energiát adnak a szervezetünknek ahhoz, hogy valóban felébredjen.? A nehéz ételek helyet fogyasszon minél több friss idényzöldséget. A fény is fokozza a melatonin termelését, ezért lehet a napsütés igazi gondűző.

Az egyik tényező, ami rengeteget segíthet a kimerültség elleni küzdelemben, az étkezés. Az általános, egészséges étkezésre vonatkozó tanácsokra most még érdemesebb figyelmet fordítanunk. A retek és az újhagyma A-, B- és C-vitaminban, ásványi anyagokban, folsavban és vasban gazdag, ezért hálás lesz érte a szervezetünk.??Kerüljük a zsíros, feldolgozott és gyors ételeket, helyettük pedig inkább koncentráljunk a friss ételek fogyasztására. Ez a tavaszi fáradtság alatt különösen nehéz feladat lehet, hiszen legtöbben ösztönösen a zsíros, cukros dolgok felé nyúlunk, amikor kimerültnek érezzük magunkat. Azonban tartsuk észben: ezek az élelmiszerek szó szerint csak ideig-óráig hoznak könnyebbséget, és a belőlük nyert hirtelen energialöket ugyanolyan gyorsan fog távozni, ahogyan jött. A tavaszi fáradtság időszaka alatt ezért koncentráljunk a minél több növényi rostot tartalmazó fogásokra és az esszenciális zsírsavakat tartalmazó ételekre, miközben együnk nyugodtan minél pikánsabban, ez serkenti endorfin termelésünket. És energiaszintünk érdekében ne feledkezzünk meg a fehérjékben gazdag étkezésről.

Ugye, egyszerűnek tűnik?
Valóban az, csak elég akaraterő kell ahhoz, hogy megmoccanjunk. Meg idő is, hiszen tudjuk, hogy a szervezetünk nem gép, amit átállíthatnánk egy gombnyomással!?? De ha nem múlik és azt érzi, hogy túl régóta tart ez a szürkeség, ne féljen segítséget kérni. Keresse fel háziorvosát, hiszen panaszai utalhatnak komoly vitaminhiányra, vagy más olyan egészségügyi problémára, amelyet érdemes kivizsgáltatni.?

R. V.

 

 

Megosztás