Irodalmi est Nagy Gáspár költő születésének 70. évfordulóján

2019-10-08 | Budaörs
A Magyar Történelmi Szalon tisztelettel meghívja 2019. október 16-án, szerdán 18 órára a Jókai Mór Művelődési Házba. (2040 Budaörs, Szabadság út 26.) „A lefokozott szívűeknek szabadítót mondani” - költő, aki 1956 lángját ébren tartotta” című irodalmi estre.

A Magyar Történelmi Szalon tisztelettel meghívja 2019. október 16-án, szerdán 18 órára a Jókai Mór Művelődési Házba. (2040 Budaörs, Szabadság út 26.)

Előadó: Toldi Éva tanár, Szalézi-díjas újságíró
„Nagy Gáspárra úgy emlékezünk, mint aki személyes küldetésének tekintette az ’56-os mártírokra emlékezés örök érvényű, keresztény parancsát. S ezzel a 80-as évek derekán elevenébe talált az akkor 30 éves Júdás-fa árnyékában hűsölő elvtársaknak. Annál az embernél, aki hajlandó az igazságért elmenni a falig, csak egy különb van, aki a falakat le is meri bontani. Nagy Gáspár ilyen ember volt. Nem ő kereste magának ezt a küldetést, inkább csak hagyta, hogy a küldetés megtalálja őt. Le merte írni, amiről mások legfeljebb csak beszéltek, s beszélni mert arról, amiről a legtöbbek csak hallgattak.
A mi igaz hősünk volt ő, aki bármerre járt a Kárpát-medencében, lábnyomában mindig a szabadság kis körei támadtak. Politikai, szellemi testamentuma velünk él, iránytűnk és vezércsillagunk.”
(Idézet Orbán Viktor beszédéből Nagy Gáspár Budakeszin állított mellszobrának avatásán)

Nagy Gáspár: Láthatatlan kőre vésem (részlet)
Egy lengő
lyukas zászló
a később lelőtt ismeretlen
gyönyörű lány kezében…
és Pesten meg Budán
a golyó-csókolta vérző házfalak…
s ahogy – tán utolsónak –
átszöksz az osztrák hóesésbe
mert azok biztos fölkötnek
ha itt maradsz.
És a ruszkik – törökmód –
persze itt maradtak
hiába írtátok tankjukra:
…ΠΟЩЛИ ДОМОЙ!
(és mondtátok is: pasli damoj!)
láttad mint terem véreidből
bőven gyáva hóhér
százszámra börtönpribék is
és ha kell: barbár karhatalom
csak azért hogy féltedben
te is meghajolj!

Megosztás