Június 4 - Latinovits Zoltán halálának napja

2020-06-02 | Budaörs
Latinovits Zoltán halála után legendává lett. Színészkirálynak kezdték nevezni azok is, akik életében nem szerették. Nem is elsősorban karizmatikus színházi és filmes megmutatkozásai miatt fogadták el szakmájában a róla terjedő fogalmat, hanem mert olyan helyzetekben is ragaszkodott az igazsághoz – olykor persze a saját igazához –, amelyekben a többség jobbnak látta hallgatni. (Sztankay Ádám, origo.hu)

Szerencsére a filmszalag megőrizte számos nagyszerű alakítását, bár néha az is elég nekünk, rajongóinak, ha egyszerűen újra láthatjuk őt fiatalon és érettebb korában is. Akinek volt olyan szerencséje és színházi előadáson is tanúja lehetett tehetségének – engem Cipollaként (Marió és a varázsló) és Ványa bácsiként döbbentett meg és bűvölt el -, az több évtized múltán sem felejti. És Balatonszemesen járva kellő áhítattal állhat meg sírjánál, amin nem véletlenül lengeti a szél a nemzeti színű szalagokat.
Isten nyugtassa! Gondoljunk rá hálával és szeretettel! Reméljük, emléke még sokáig él bennünk és a fiatalok sem felejtik őt, a „színészkirályt”.
SzK

 

Hivatalos adatok:
Latinovits Zoltán Jászai Mari-, Balázs Béla- és posztumusz Kossuth-díjas magyar színész. A legnépszerűbb magyar színészek egyike, sokan úgy emlegetik: a színészkirály. Anyai ágon testvérei Bujtor István Balázs Béla-díjas színész és Frenreisz Károly Kossuth-díjas zenész.
Születési dátum: 1931. szeptember 9. Budapest
Meghalt: 1976. június 4. Balatonszemes
Jászai Mari-díj: 1966
Könyvek: Ködszurkáló, Verset mondok

Megosztás