Karády Katalinra emlékeztünk.

2019-11-17 | Budaörs
A Latinovits Színház népszerű műsora kapcsán Karády Katalinra emlékeztünk. A vissza emlékezést Vitray Tamás és Péter Zsolt színháztörténeti intézet munkatársa segítette, aki egy nagy sikerű, szép kivitelű könyvet is jelentetett meg a közelmúltban, Karády Katalinról.

„Ne kérdezd ki voltam” énekli Karády Katalin egyik népszerű számát ki tudja hányadszor sajnos már csak az utókornak. S lassan már az utókor is felejteni kezd, az új generációnak feladata lesz majd a régi nagy sikerű színészek, énekesek emlékének ápolása, életben tartása.

A Szellemidézés meghívott vendége Vitray Tamás volt, aki gyerekkorában találkozott az énekes nővel és mint mókásan megjegyezte nem tudta eldönteni hogy gyerekfejjel melyik színésznőbe is legyen szerelmes, Mezey Máriába, Tolnay Kláriba vagy Karádyba. Mint ahogyan elmondta nekünk Karády királynői megjelenése is vonzotta, nemcsak őt,hanem sokan másokat is. Hogy „ne kérdezd ki voltam” kezdetű dal utalás is  lehetett Karády származására, hiszen a később nagy sikerű születésekor egy szegény kőbányai család sokadik gyermeke volt. Eredeti neve Kanczler Katalin volt. Kőbányán született, majd Cs. Aczél Ilonánál tanult színészmesterséget. Egyed Zoltán indította el a színészi pályáján. Dekoratív megjelenése, titokzatos, erotikus sugárzású lénye, mély hangja, szuggesztív egyénisége elsősorban filmszerepekben és a pódiumon érvényesült igazán. 1931-ben feleségül ment Vargha Rezső adótiszthez, de az ifjú párnak még abban az évben elváltak útjai. 1936-ban vette fel a Karády nevet, mely néven a színpadon először Somerset Maugham – Zoe Atkins Az asszony és az ördög című darabjában lépett fel a Pesti Színházban 1939 februárjában.

Számtalan hangfelvétel őrzi kellemes, mélabús hangját filmfelvételei pedig színészi játékát. Dalai közül csak néhány: ne kérdezd ki voltam, Hamvadó cigaretta vég,Valahol Oroszországban,Hiába menekülsz, hiába futsz, Ugye gondolsz néha rám és még számos dal amelyekkel belopta magát az emberek szívébe.

Filmezni kezdett, a szakma a film hazai királynőjének tekintette jó néhány esztendőn keresztül, de a háború őt sem kímélte. Nemkívánatos személy lett, dalait betiltották, majd őt magát is letartóztatták három hónapra. Kínozták, vallatták, fogait kiverték, aztán egy nap szabadon engedték. De ez már nem az a Karády, mint volt korábban. A háború után aztán egyre kevesebbet szerepelt, majd ismét nemkívánatos személy vált belőle, mert a Horthy-rendszer sztárja volt. Vidéki színpadokon léphetett csak fel, rettenetes nyomokat hagyott benne a mellőzöttség.

Egy nap elhagyta hazáját, ahol úgy érezte, őrá már nincs szükség. Dél-Amerikában telepedett le, tizenöt esztendő múlva jutott el az USA-ba. Kalapszalont nyitott New Yorkban, de addigra már csak a legenda, a mítosz maradt belőle, mert a pályától sok évtizede visszavonult. Többször készült haza, de valahogy ez mindig elmaradt, csupán elhunytakor térhetett haza. A Bazilikában ravatalozták fel, ezrek kísérték utolsó útjára Budapesten. Bacsó Péter rendező 2001-ben bemutatott filmjében, a Hamvadó cigaretta vég- ben állított emléket a legendás színésznőnek.

Számomra élmény volt  Vitray Tamás jelenléte a szellemidéző összejövetelen, aki  most is mint mindig hihetetlen memóriáját csillogtatta meg visszaemlékezésével, élővé varázsolta számunkra a felejthetetlen Karádyt akit akkor is és szerintem még most is egy ország szeretett és szeret.

Köszönet Bognár Évának a Latinovits Színház munkatársának a nagyszerű műsor megszervezésért és szerkesztéséért.

Major Edit

Megosztás