Keresztül-kasul járok - mondta Závada Pál Budaörsön

2021-03-01 | Budaörs
Amire kiváncsi voltam a budaörsiekről szóló Wanderer könyv kapcsán, azt nem tudtam meg: hogyan került az író éppen városunk és Budaörs múltjának közelébe. Miért érdekli őt Budaörs? Bár talán mégis kihámozható az igazság?

33-an néztük folyamatosan a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház élő adását, de remélhetőleg utólag még megnézik jópáran, hiszen fent van a ház facebook-oldalán is.
Két beszélgetőtársa volt Závada Pálnak, az egyiknek – bevallottan – fogalma sincs Budaörsről, sem a múltjáról, sem a jelenéről. Ezt kérdései is elárulták.
A másik hölgy, aki észrevehetően teljesen tisztában volt a könyv tartalmával, annak humorát emelte ki. Ezzel én is egyetértek … de, hogy hogyan tetszik vagy tetszene ez azoknak a ma is velünk élő-lakó kedves sváb barátaimnak, ha elolvasnák a könyvet, azt nem tudom megítélni.

A könyv keletkezéséről az a benyomásom, amit az író el is mondott a beszélgetés során, hogy festőművész barátjának, Szüts Miklósnak Budaörsön készült képei ihlették meg elsősorban. A fotós maga is kérte őt, írjon prózát a képekhez.
Ez másnak sem lenne nehéz, hiszen „sok szép kötet jelent meg Budaörsről” – az író szavaival élve. Az ihlethez volt elég nyersanyag és ezt már az első kiadáskor, 2006-ban is kipróbálta. Azt a kötetet azonban a városvezetés, bár anyagilag támogatta, de csak ajándékként terjesztette.

Telt-múlt az idő, Závada Pál sok archív fotót fedezett fel a fortepan és a budaörsi Heimatmuseum anyagaiban – így a 2020 végén megjelent, átdolgozott kiadásban már csak korabeli fotók szerepelnek. Ezek ihlették a kitalált, hangulatos, olykor humoros rövidprózákat. Hogy miért kellett ezeket vegyíteni a valóságos nevekkel, igaz történetek elferdítésével? Ha azonban ez nem zavarja az olvasót, az írónak nyert ügye van. Hiszen a stílus, a hangulat magávalragadó.

De kinek is íródott a Wanderer? Az újonnan beköltözött budaörsieknek, akik nagyon kiváncsiak a város múltjára, mondjuk az 1940-es évek végéig? Vagy a nagyon régi budaörsieknek, akik ősei, családtagjai ma is itt nyugszanak az Ó vagy új temetőben? Vagy a Závada-rajongóknak, akik akár Budaörs kapcsán is elolvassák kedvenc írójuk alkotását?

Mivel a könyv kereskedelmi forgalomba került a Magvető Kiadó jóvoltából, a siker idővel eldönthető lesz.

A téma felvet azonban bennem egy kérdést: Nem érdemelne-e a Budaörsről eddig megjelent „sok szép” helytörténeti könyv újabb kiadást? Alig található már néhány példány belőlük és lapjaikon az igazság szólal meg: a mesélők valóságosan átélt sorsa, történetei, megélt tragédiái. Soha többé nem lehet e könyvek „hőseit” újra megkérdezni, hiszen legtöbbjük már nincs is az élők sorában. Örök mementó és felbecsülhetetlen érték!

SzK

Előző írásunk a Wanderer című könyvről ITT.

Megosztás