Késő bánat – a budaörsi repülőtér

2021-01-06 | Budaörs
Közel 10 évvel ezelőtt a Kereszténydemokrata Néppárt budaörsi szervezetének vezetői kezdeményezték azt a folyamatot, amelynek végén a Budaörsi Repülőtér (bár Budapest XI. kerületében található) Budaörs vagyonkezelésébe kerülhetett volna.

Helyi politikai köröktől származó, nem hivatalos információink szerint a folyamat azért nem zárult sikerrel, mert a politikai szereplők rivalizálásának esett áldozatául. Ezért elmondható, hogy minden budaörsi politikai oldal felelőssége, mondhatni bűne és mulasztása, élükön az SZDSZ-es, majd „független” polgármesterrel, Wittinghoff Tamással, hogy a Budaörsi Repülőtér az eltelt sok esztendő alatt nem Budaörsé lett – pedig lehetett volna. Most már lehet panaszkodni, bánkódni – minden hiába.

A Budaörsi repülőtér az ország legrégebbi, ma is létező kisgépes nemzetközi repülőtere. Régi, központi épülete 1937-ben épült, ipari műemlék. Mi, régi budaörsiek, mindig is büszkék voltunk rá – és bevallom, engem soha nem zavart a fel- és leszálló gépek hangja, zaja. (Sokkal inkább az autópálya zúgása és a levegő rossz minősége.)

A 2020. december 22-i kormányhatározat alapján a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) állami szervezet lett a Budaörsi Repülőtér vagyonkezelője 2020. december 23-ától. A vagyonkezelés jellege: „beruházó és fenntartó”.

Csak remélni tudjuk, hogy a Budaörsi Repülőtér némileg hányatott sorsa most biztos kezekbe került, megmarad a felbecsülhetetlen értékű, megőrzött és felújított régi gépekkel és a budaörsiek számára büszkeségre okot adó Goldtimer Alapítvánnyal együtt – repülőtérnek (!), és továbbra is közkincsnek érezhetjük, hiszen a kormányrendelet szerint „kiemelt turisztikai jelentőségű” az ingatlan.
SzK

(Kép: S.D.)

 

Megosztás