A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara Növénytani és Természetvédelmi Intézetének docense elsőként arra hívja fel a figyelmet, hogy
- a gyógynövénygyűjtésre vállalkozóknak megbízható fajismerettel kell rendelkezniük, elkerülve ezzel annak esélyét, hogy összetévesszék az adott növényt más rokon, esetleg védett vagy akár mérgező fajokkal;
- szedéskor mind a védett területek, mind a forgalmas utak menti szennyezett területek kerülendők;
- ahol a gyűjtés engedélyezett, ott is csak a személyes felhasználásra elegendő mennyiséget szedjünk;
- ügyeljünk az adott növény és környezetének kíméletére – a hársaknál például csak a murvaleveles virágzatot szakítsuk le, s ne törjük le az ágakat, ne szakítsuk le a leveleket;
- a gyűjtési időpont általában a száraz időszakra esik – a virágokat kinyílva, a leveleket kifejlett állapotban, a föld alatti részeket nyugalmi állapotban kell gyűjteni, és arra törekedjünk, hogy csak ép, egészséges növényeket szedjünk.
Tartósítás
A gyógynövények leggyakrabban alkalmazott tartósítási módja a szárítás, amit otthonunkban is egyszerűen elvégezhetünk:
- a hársvirágokat szétterítve (pl. tálcán), a cickafarkot, orbáncfüvet, szurokfüvet kis csokrokba kötve, felakasztva száríthatjuk;
- a szárításhoz válasszunk jól szellőző, tiszta, száraz helyiséget: pl. lakás vagy erkély, ha nem tűz oda a nap, illetve a padlás, ha nem szennyeződik ott a szárítmány, többek között galamb, egér vagy macska által;
- igyekezzünk minél jobban, vékony rétegben szétteríteni a gyógynövényeket, és időként forgassuk is át őket;
- a szárítmányt gondosan vizsgáljuk át – ne tartalmazzon rovarokat, petéket, szennyező anyagokat;
- csak azután töltsük a tárolóedényekbe, ha teljesen megszáradt.
Gyógynövények ételként
A gyógynövényeinket nemcsak gyógyhatásuk miatt használhatjuk fel, hanem jó néhányuk az ételeinket és italainkat is gazdagíthatja. Például a cickafark kesernyés levelét salátának, főzeléknek, nyersen pedig túró, vaj fűszerezésére használhatjuk. A pongyola pitypang friss leveleiből saláta és főzelék, virágzatából bor vagy szirup készíthető. A mentaleveleket frissen szószokhoz, levesekhez, salátákhoz, édes ételekhez, italokhoz adhatjuk. Ugyanakkor díszíthetünk vele fagylaltkelyhet, koktélokat, vízbe téve pedig frissítő mentolos italt készíthetünk
Forrás: Élő bolygónk