Ki építtette az alcsútdobozi kastélyt?

2020-05-08 | Budaörs
Ma már rom - szomorú látvány az égnek meredő főbejárati homlokzattal. Egyedül áll a nagy semmiben. De az arborétum május 6-tól újra nyitva!

A kastély története a Habsburg-időkre nyúlik vissza.
A pompás klasszicista nyaralót Pollack Mihály építette 1819 és 1827 között József nádor számára. Az alapkő letételére 1821. június 13-án került sor.

József nádor mintegy 20 év alatt alakított ki birtokán mintagazdaságot, a magyar kertművészet és klasszicista építészet egyik remekét. A nádor maga is kiváló kertész hírében állt, saját keze nyomát is magán viseli a park, de szolgálatába fogadja Tost Károlyt, királyi kertészként. Az úgynevezett platán-kor ideje volt ez, így a kertbe rengeteg különféle platánfaj került.

József nádor 1847-ben bekövetkezett halálával a kert első korszaka lezárult. A kastély fiára, József Károly Lajos főhercegre szállt, aki 1867-ben költözött a birtokra. Ő tovább csinosítgatta a kertet és a kastélyt is, több új épület született ez idő alatt.

Alcsúton született Vitéz Habsburg-Lotharingiai József Ágost főherceg, magyar kormányzó, 1944-ig a magyar politikai élet befolyásos személyisége. Saját magát magyar arisztokratának tartotta. A főherceg nyári rezidenciáján Alcsútról és a környező településekről cselédek és mesteremberek dolgoztak. A kastély és a hozzá tartozó hatalmas birtok rengeteg munkát biztosított. A főherceg és felesége részt vállalt alcsúti, felcsúti és a környező tanyákon élő gyerekek oktatásában, iskoláztatásában.

A kastélyt lakói 1944 végén hagyták el. A végső győzelemben még ekkor is reménykedő nyilasvezetés tanácsára – a két hónapon belüli hazatérés reményében – értékeiket hátrahagyva távoztak, de visszatérni már nem tudtak, majd emigrációba kényszerültek. Az utolsóként távozó személyzet még látta, hogy a kastély könyvtára lángokban áll.

1941-ben a parkot védetté nyilvánították. A kastély és a park átvészelte a második világháborút és a szovjet hadsereg állomásozását, de később a kastély valószínűleg gyújtogatás miatt leégett, köveit a lakosság és a vállalatok széthordták. Jelenleg csak a főhomlokzat egy része van meg. 1952-ben ismét védetté nyilvánították a parkot, és elkezdték a rendezési munkálatokat, hogy megnyithassa kapuit az Alcsúti Arborétum.
(Forrás: kastelyok.com, wikipedia.hu)

AZ ALCSÚTI ARBORÉTUM MÁJUS 6-TÓL ISMÉT NYITVA TART!

SzK

(A kép 2019-ben készült)

Megosztás