Kilenc éves a budaörsi Gazdapiac

2023-05-13 | Budaörs
Ma 2023.május 13-án nemcsak vásárolni, hanem ünnepelni is jöttek a szombati vásárlók a piacra. Különleges nap volt ez, hiszen a kilencedik születésnapját ünnepelte a gazdapiac. A gazdák sütötte ünnepi tortaszeletek, sütemények kínálása már reggel 9 órától megkezdődött a vásárlók nagy örömére

Budaörsi polgárok régi vágya teljesült, amikor kilenc évvel ezelőtt megnyitotta kapuit a Gazdapiac. Kilenc év! Hogy elszaladt az idő! A piac létrejöttével nagyon sok gazdának nyílt lehetősége arra, hogy megtermelt mezőgazdasági termékeit piacon értékesítse. A környező településeken már pl. Törökbálinton, vagy Zsámbékon  már sokkal régebben működött piac. Budaörsön is nagy szükség volt  erre,  hiszen egy valamirevaló városban évszázadok óta működött és működik piac,ami egyrészt lehetőséget ad a gazdáknak helyben árusítani másrészt a lakosság sem kényszerül arra, hogy távolabbi városok piacait vegye igénybe,a napi friss élelem beszerzésére.

A piac a lakótelepen a Patkó utcai parkolóban kapott helyet. Ez egy kicsit furcsa azoknak, akik hozzá vannak szokva ahhoz, hogy van állandó piacuk, amely a hét bármely napján igénybe vehető. Itt Budaörsön ez nem így van! A gazdák minden szombati piacnapon már kora hajnalban verik fel a sátraikat és pakolják ki az áruikat,hogy mire reggel lesz és megindul a vásárlók  áradata,minden a helyén legyen. Szerencsés piacnap az, amikor nem esik az eső, nem fúj viharos szél, vagy a mínuszok nem szöknek az egekbe, mert ilyenkor meg kell küzdeni az elemekkel, ami ellen csak a sátrak adnak védelmet.  Majd közeledve a dél a piac lassan szedelőzködik, bepakolnak a gazdák, lebontják sátraikat és haza mennek. De ez előtt még a parkolót tisztán és szemét mentesen adják át az egyébként máskor ott parkoló autóknak. Ezektől a nehézségektől eltekintve, azonban a gazdák örömmel veszik igénybe a budaörsi piacot, amely nemcsak vásárlásra ad lehetőséget, hanem egy közösségépítő, találkozó hellyé nőtte ki magát. Emlékezzünk a különböző rendezvényekre, állat szépségversenyekre, főző versenyekre, anyák napi virágosztásokra és még sorolhatnám, hogy mi minden volt már itt az elmúlt kilenc év alatt.

A születésnap azonban arról is szól, hogy ajándékot kap az ünnepelt. Vajon Budaörs Városvezetése milyen ajándékkal lepte meg Budaörs egyetlen piacát? El kellene már egy pozitív döntés és anyagi támogatás az évek óta csak beszédtémát adó állandó piachely kijelölésére  és ott egy korszerű piac létrehozására.

Major Edit

 

 

Megosztás