Kiszelly Zoltán politológus a Budaörsi Polgári Kaszinó rendezvényén

2019-09-26 | Közélet
A Budaörsi Polgári Kaszinó rendezvényének vendége volt Kiszelly Zoltán politológus, aki napjaink kül-és belpolitikai helyzetét elemezte.

A Budaörsi Polgári Kaszinó rendezvényén, ahol dr. Lipták Andrást búcsúztatták barátai, tisztelői, meghívott előadóként részt vett, Kiszelly Zoltán politológus.

A ma embere nem mentes a politizálástól, hiszen mindennapjainkat átszövik azok a fontos kérdések, amelyek jelenünket és jövőnket is meghatározzák. A Polgári Kaszinó rendezvényén most „élőben”is hallhattunk olyan témákról, amelyek elemzése, taglalása hozzá segíthet bennünket a világpolitikában és benne hazánkban zajló fontos események megértéséhez.

A búcsúztató után  Kiszelly Zoltán előadását hallgathatták meg a jelenlévők, Magyarország, az EU és a világ címmel. Az alábbi témák kerültek megbeszélésre.

Nemzetközi környezet

Magyar belpolitika

A V4-ek működése

Migráció

A felsorolt témákat Kiszelly Zoltán több mint másfél órás előadásában részletesen taglalta. Kitért az Amerikai Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborújára, valamint az esetleges Kínai- Orosz érdekpaktum létrejöttére. Megtudhattuk, hogy a világban most is a piacok felosztása folyik szerencsére békés eszközökkel. Törekvések vannak az Ukrajna, Oroszország, és Kína demokratizálására. Szó volt a civil szervezetekről, melyek tevékenysége felpuhítja a társadalmakat. Aggasztó Olaszország és Franciaország azon törekvése, hogy kilépjen az euró zónából, ami könnyen az Európai Unió felbomlásához is vezethet.

Szó esett Irán és Amerika kapcsolatáról, Brüsszel politikájáról mely új fejezetéhez érkezhet a vezetőváltás kapcsán. Téma volt a Visegrádi Négyek következetes politikája, annak jövőbe mutató céljai és vélhető eredményei, melyet jelenleg beárnyékolják  Brüsszel tervei, miszerint a közeli jövőben Magyarország szavazati jogát akarják felfüggeszteni. annak érdekében hogy vétójogunkat az Európai Parlamentben ezáltal elveszítsük. Ennek kapcsán hallottunk a migrációról az olaszországi partokon naponta beözönlő menekült áradatról, majd világunk klíma helyzetéről is.

 

Major Edit

 

 

 

Megosztás