Komoly változtatásokra készül Érd és Budakalász

2023-07-11 | Budaörs
A bennünket körülölelő agglomeráció közkedvelt városa évtizedek óta Érd, mellette városunk Budaörs is rendkívül népszerű letelepedési cél. Az érdi városvezetés azonban nem kér több betelepülőt. Érd megtelt- fogalmazott az Info-Rádiónak a város polgármestere.

A túl sok új társasház építése miatt változtatási tilalmat rendelt el július 15-től az érdi önkormányzat. Az intézkedés ideiglenes, a végleges helyi építési szabályzat elfogadása őszre várható – tájékoztatta az InfoRádiót Csőzik László Érd polgármestere.

A Pest-környéki települések egyike Érd,ahová évtizedek óta előszeretettel költöztek Budapestről vagy más városokból. Már jó pár évvel ez előtt  óriási várossá nőtte ki magát,aminek az eredménye most csapódik le nap mint nap. Csőzik László polgármester a napokban az InfoRádónak adott interjújában elmondta hogy egy éve készül Érd új építési szabályzata, amivel az önkormányzat kísérletet tesz a társasház-építési láz megfékezésére, számba véve azt is, hogy miként lehet elbírni a jelentős beköltözési hullámmal –Valóban valamit kezdeni kell az egyre sűrűsödő problémák kezelésére.Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen meg akarják akadályozni a újabb beköltözéseket a városba, de az eddig tapasztalt dinamizmus „egyszerűen nem tartható” – nyilatkozta  polgármester, arra is felhívva a figyelmet, hogy Érd infrastruktúrája 50-55 ezer ember kiszolgálására képes, de lassan már a 80 ezerhez közelít a város lakossága.

A fentiek miatt az önkormányzat arra jutott, hogy amíg a helyi építési szabályzatot nem fogadják el, addig elrendelik a változtatási tilalmat, erős üzenetet küldve mindazok számára, akik például társasházépítésben gondolkodtak, mert Érd nem hajlandó az olyan mértékű építkezést tovább tolerálni, mint ami az elmúlt 15 évben volt tapasztalható. „Ezt kérik tőlünk az emberek, hiszen az életminőség – azért, mert hirtelen beáramlott ennyi ember – jelentősen romlott” – mondta a városvezető.

A változtatási tilalom a családi házak építésére is érvényes, miután a központi jogszabályok nem ismernek más lehetőséget

– mondta Csőzik László. Bár a változtatási tilalmat a társasházakkal szemben hozták, egy időre „mindenki számára megnyomják a képzeletbeli CD-lejátszón a pause gombot” – magyarázta a polgármester, megismételve: ez egy ez egy átmeneti, teljes értékű tiltás lesz, és igyekeznek minél hamarabb tető alá hozni az új szabályzatot, elképzelhető, hogy már októberben fel fogják oldani.

Ebben nagy valószínűséggel olyan lakóegységi előírásokhoz is hozzá fognak nyúlni, mint például hogy az 1000 négyzetméter fölötti alapterületű telkekre két külön házat is lehetett az eddigiekben építeni. Tervek szerint ezzel kapcsolatban társadalmi vitát is fognak indítani.

A polgármester szerint Érd már képtelen kezelni, hogy főként a parkolóövezetek keskeny utcáiban belvárosi méretű építkezések indulnak, illetve indultak meg az elmúlt 15 évben, ami alól az M7-es közeli területek sem kivételek. Akadnak olyan beépítések, ahol alig van zöldterület a város pedig lassan elkezdte elveszíteni a kertvárosi karakterét, azt az arculatát, amit a legtöbben szeretnek.

„A másik nagy probléma, hogy nincs megfelelő számú férőhely a bölcsődékben, óvodákban. Az utakon megjelentek a közlekedési dugók, és lassan már a temető is megtelik, így aztán kellett húzni egy nagyon határozott, vastag vonalat” – emelte ki a polgármester, aki szerint év végén visszaállhat a normális kerékvágásba az élet, de az már nem olyan lesz, mint korábban volt. Az új szabályozás révén a tervek szerint megszűnik, hogy évente ezrek költöznek Érdre, a polgármester reményei szerint csak egy-kétszázan választják majd városukat.

Érd után Budakalász is véget vet a kontroll nélküli betelepülésnek.

37 hektárral csökkenti beépíthető területének méretét Budakalász. A város alpolgármestere az InfoRádióban azt mondta: ha a vezetés nem tenne semmit,akkor további ötezer fővel bővülne a település lakossága,amit a helyi infrastruktúra nem tudna kiszolgálni.

Budakalász lakossága az elmúlt tíz évben csaknem húsz százalékkal gyarapodott. Ilyen ütemű növekedést nem bír el a település infrastruktúrája – mondta az Info Rádióban Forián-Szabó Gergely, Budakalász alpolgármestere.

„Ha folytatódik a betelepülés ebben a tempóban, akkor a város élhetetlenné válik. Ezért is döntött a jelenlegi városvezetés a szabályozási terv megváltoztatása mellett; ennek a célja az, hogy a beépíthető területek csökkenése mellett növekedjenek a zöldterületek, ezzel is élhetőbbé válhat Budakalász” – mondta az alpolgármester.

Az új településszerkezeti terv nem engedné meg, hogy Budakalászon újabb, nagy lakóövezetek alakuljanak ki, a város lélekszáma jelentősen nem emelkedhet.

A településszerkezeti terv szerint a jelenlegihez képest 37 hektárral csökken a beépítésre szánt területek nagysága, ugyanakkor a zöldterületek csaknem 2 hektárral, az erdőterületek 10 hektárral, a mezőgazdasági és vízgazdálkodási területek pedig 8 hektárral bővülhetnek.

Az agglomerációban a keresletnek engedve korábban nagyobb teret kaptak a beépítések. „Budakalászon is így volt ez,

2019 előtt még azt láttuk, hogy közparkokat minősítenek át, eladnak területeket és lakóparkok épülnek,

ennek a jelenlegi városvezetés gátat szabott. Az új szabályozásban drasztikus irányváltásra kerül sor” – mondta még Forián-Szabó Gergely. Ha nem tennének semmit, akkor még ötezer fővel nőne Budakalász lélekszáma, amit a helyi infrastruktúra már nem tudna kiszolgálni – tette hozzá.

Forrás: Info-Start

Közzétette:Major Edit

 

Megosztás