Koronás sas - folytatódik a lengyel (magyar) királyság története

2021-11-04 | Budaörs
Az M5 csatornán folytatódik a történelmi kalandfilmsorozat. Magyarország és a lengyel királyság sorsát összeköti a közös király, I. (Nagy) Lajos (1326. március 5. – Nagyszombat, Magyar Királyság, 1382. szeptember 10). Megítélése a két országban különböző.

Nagy Lajos, a lovagkirály (szülei: Károly Róbert és a lengyel Łokietek Erzsébet) uralkodása a középkori Magyar Királyság egyik fénykora, de lengyel királyként már nem örvendett ilyen népszerűségnek.

A lengyel történetírásban, mely különben csak kevéssé behatóan foglalkozik a Piast-(Nagy Kázmér) és Jagelló-kor közti átmenet tizenkét évével, szerepel az az álláspont, hogy „Lajos nem volt jó királya a lengyeleknek, Nagy Kázmér után jelentősen meggyengítette a Kázmér alatt kiépült központi államszervezetet, csak lánya (Hedvig) öröklését tekintette uralma végcéljának, klientúrát épített ki maga körül, adományozott kiváltságaival pedig évszázadokra előre beprogramozta a lengyel állam 18. századi bukását.”

A képen középen: a Nagy Lajost követő, Hedvig férjeként lengyel királlyá koronázott litván II. Ulászló (eredeti nevén Jagelló).

A filmsorozat izgalmas – jó színészekkel, gyönyörű kosztümökkel, korhű tárgyakkal, humorral mutatja be a XIV. század második felének történéseit itt, Európának ezen a felén.
Első epizód (246. rész) november 5-én 16:55 -kor az M5 csatornán!

SzK

Megosztás