Küszöbön az influenza

2020-01-25 | Közélet
November óta várjuk az influenza vírus megjelenését. Évek óta tudott dolog hogy az őszi és a téli hónapokban támadást indít ez ellen pedig egyik védekezés a védőoltás mielőbbi felvétele.

 

Minden évben sok ezer ember betegedik meg az influenza vírustól. Aki gondol az egészségére, már novemberben elmegy az orvoshoz és ott megkapja a védőoltást. S ha meg is fertőződünk a betegség lefolyása sokkal enyhébb lesz, mint védőoltás nélkül.

De van az influenza elkerülésének egy másik módja is, az hogy megfelelő kultúrával rendelkezzünk és igyekezzünk nem beleköhögni embertáraink nyakába vagy arcába. Mondom ezt éppen azért, mert a tegnapi egy példaértékű jelenetnek lettem szem és fültanúja. Egy tíz év körüli kisfiú szinte szünet nélküli fulladásos köhögését kivédendően egy hölgy felugrott más ülőhelyet keresve, mivel a kisfiú mögötte lévő ülésen ült és szüntelenül köhögött a hölgy nyakába. A kisfiú anyja rögtön lereagálta a jelenetet felháborodva és védekezésül mondta, hogy a gyerek a szája elé teszi a kezét. Ilyen köhögés mellett azonban hiába teszi a kezét a szája elé, a vírusok onnan szerte szét röpülnek, és úgymond telelengik az autóbusz légterét. Ilyen köhögési roham mellett legalább egy zsebkendőt tetessen az anyuka a gyerek szája elé. Ehhez persze ismernie kellene azt a már gyerekkorunk óta unásig ismételgetett felhívást, hogy Zsebkendőbe köhögj, tüsszents!

Major Edit

Megosztás