Kutyafuttató, mint rémálom

2019-08-07 | Budaörs
A kutyák mozgásterének kulturált kielégítése céljából idén átadott budaörsi futtatóba esténként belépni bátorság kérdése.

Amennyiben 6 óra után érkezel, egy nagykutyás, zárt gazdicsapat piknikjébe „rondítasz bele”. Italozás közben beszélgetnek – míg kutyáik szabadon futkároznak -, és az újonnan érkezőket „hasznos” tanácsokkal látják el észt osztva a kutyádat illetően. Úgy érzed magad, mint a régi, híres Hobo Blues Band által megénekelt nótában: ott volt a postás, a rendőr, a villanyszerelő… Jobban ismerik kutyád viselkedésének mozgatórugóit, mint maga Cesar Millan. Kutyuskádnak szinte még lóg a távozni kívánó anyag a hátsójából, ők ezt azonnal konstatálják, és oktatóan felhívják figyelmedet, hogy ilyenkor mi a dolgod. Azonban az mellékes számukra, hogy a terület tele van nagyméretű kutyuskáik ürülékével. Ha ez zavarná őket, akkor ott kellene hagyni a borocskázó társaságot, hogy feltakarítsák a piszkot, ez viszont némi erőfeszítést igényelne, hiszen meg kellene mozdulni.
A kiskutyás gazdik fülüket-farkukat behúzva akklimatizálódnak a nagykutyásokhoz némi kokettálással, kis puncsolással. Ha nem bandáznak velük, mert pl. kizárólag a kutyájuk futtatása miatt érkeztek, kirekesztve érezhetik magukat a közterületen. A falka tagjai minden esetben elmondják az újszülött betérőknek, hogy mi a csapásvonal. Tudomásunkra hozzák, hogy ez a terület az ő közreműködésükkel jött létre, ezért is érzik magukénak. Burkoltan, általuk kialakított szabály értelmében azt sugallják, hogy az esti kintlét az ő kiváltságuk. A kisebb kutyák jöjjenek inkább napközben, ha jót akarnak.
Tavasszal egy „falkán kívüli” hölgy kutyája összetűzésbe került a falka egyik tagjának kutyájával. A gazda rá sem hederített, hogy a kutyája viaskodik. A hölgy kutyáját védve beleavatkozott, így pechjére maradandó sérülést szenvedett, ugyanis a falkás kutya beleharapott. Az agresszív kutya gazdája elnézést sem kérve, mérges szavakkal illette a hölgyet a falkatagok védelmének koszorújában. A társaság távozásra késztette a vértől csöpögő sértettet, megalázva.
Az ügy látlelettel kiegészülve a rendőrség fiókjában azóta is porosodik. Erre valók a kapcsolatok, amik mint tudjuk, jókor vannak jó helyen. A szóban forgó kutya ismét támadott a héten. Ezúttal egy férfi védte meg kisméretű kutyáját az őrjöngő eb karmaiból, így most ő járt pórul. A kutya alaposan megharapta a kezét, mialatt a „felelősségteljes” gazda a futtató másik végében a boros flaska mellől figyelte a támadást. Kétségbeesett kiabálásra mozdult csak meg és állt fel a traccspartiból a világot megváltó asztal mellől, hogy megnézze, mi is történik a futtató másik végében.
Ha nem szeretnénk újabb és drámaibb kimenetelű baleseteket, tenni kell valamit a futtató hierarchiájának megszüntetésére, valamint eredeti céljának működése érdekében, hiszen sokunkat érint a kis kedvencünk energiáját levezető hasznos időtöltés a szabadban!

iv

 

 

Megosztás