Látogatás a Bajor Gizi emlékmúzeumban

2024-04-13 | Budaörs
A Bobák Országjárók soron következő programja a  Bajor Gizi színészmúzeum meglátogatása volt. A Klub tagjai lelkesen vettek részt hiszen sokat hallottunk a híres színésznő művészetéről és szomorú sorsáról,melyről a múzeum látogatás során is hallhattak.

A Bobák Klub sétája  április 11-én a XII. kerületi Stromfeld Aurél utcai Bajor Gizi emlékmúzeumba vezetett. Ki ne hallott volna a híres színésznőről Bajor Giziről aki, született mint Beyer, később azonban Bayor Gizella nevet vette fel  Született 1893. május és  meghalt 1951. február 12-én.Számtalan fellépéséért,filmjeiért  Kossuth-díjban részesült, kiváló művész elismeréssel a Nemzeti Színház örökös tagja volt haláláig. Gobbi Hilda  kezdeményezésére 1952-ben létrehozták  Bajor Gizi egykori villájában az emlékmúzeumot,mely ma az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye.

Az eredetileg földszintes neobarokk házat Beyer Rudolf, Bajor Gizi fivére vásárolta meg 1928-ban, a művésznő alakíttatta át nagystílű villává Országh Béla építészmérnök terve alapján. Bajor Gizi 1933 elején költözött ide, majd harmadik férjével, Germán Tibor fül- és gégeorvossal osztotta meg emeleti lakrészét.

Bajor Giziék otthona csakhamar a budapesti művészvilág kedvelt találkozóhelyévé vált. A szalonból a második világháború legsötétebb korszakában menedékház lett. Itt élte át a vészkorszakot Germán Tibor, Budapest ostromát Dióssy Antal, Nagyajtay Teréz és Tamási Áron.

1951. február 12-én – a gyászjelentés szerint gyógyíthatatlan betegségben tragikus hirtelenséggel elhunyt Bajor Gizi. A nyomok kettős öngyilkosságra utaltak. A boncoláskor kiderült, hogy Germán Tibor  Bajor Gizi férje agykéregsorvadásban szenvedett. A hozzátartozók szerint – s ez lett aztán a hivatalos álláspont – Germán azt képzelte, hogy felesége megsüketül, s ettől való félelmében meggyilkolta, majd magával is végzett.

A színésznő halálának első évfordulóján nyílt meg a Bajor Gizi Színészmúzeum. Az első kiállítás Bajor Gizi, Jászai Mari és Márkus Emília ereklyéit mutatta be a közönségnek. Az évek során a villa többi helyisége is felszabadult, így időről időre új múzeumi termeket alakítottak ki.

A múzeum az ezredforduló után teljesen átalakult: 2002-ben az emeleten, majd 2010-ben a földszinten nyílt új tárlat: a „Szép ház, nagy park közepén…” című állandó kiállítás a ház egykori tulajdonosának, Bajor Gizinek és a múzeumot alapító Gobbi Hildának állít emléket. A múzeum földszintjén a színháztörténeti múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki tárlatok jeles színházi eseményekről emlékeznek meg, kiemelkedő színházművészek pályafutását mutatják be.

Az emeleten a Kulisszák között című állandó kiállítás a színházi alkotófolyamatot bemutatva vezeti végig a látogatót a magyar színháztörténet kiemelkedő pillanatain, idézi fel a színházművészet felejthetetlen alkotóit.

A tárlatvezető  sok érdekességet mesélt Bajor Gizi színművésznőről, munkásságáról, barátairól, melyek nemigen olvashatók más forrásokban.”

Major Edit

Forrás: Bobák sajtó (Decki M.)

Fotó: Wein

 

 

Megosztás