Lebuktak az álhírgyárosok

2020-02-08 | Közélet
Kattintásvadász címekkel operáló álhírgyáros weboldalak szerkesztőit számoltatták el a rendőrök.A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

Internetes oldalakon több olyan hírt jelentettek meg valótlanul, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.
A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el. Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak.

A KR NNI munkatársai a hálózat felszámolására 2020. február 7-én összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt foglaltak le. A nyomozók egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek.(Forrás: police.hu)

Azt hiszem, minden jó érzésű ember számára az ilyen hír rendkívül bosszantó. Aki nem néz utána a hírforrásnak, az könnyen tudatlanságba marad, félretájékoztatás áldozata lesz. Találkoztam már nem is egyszer egy-egy negatív hírrel. Például, hogy egy férfi egy piacon rosszul lett és nem törődött vele senki. Erre a kommentezők egymásnak estek, szidtak mindenkit, akik csak az eszükbe jutott. A hír meg csak terjedt, sok ezer embert elért. Egy hét múlva olvastam, hogy ebből csak annyi az igazság, hogy valóban rosszul lett egy férfi, de a közelben lévő árus rögtön mentőt hívott. A mentők hamarosan ki is jöttek. Ezt vajon hányan olvasták és hány mosolygós matricát kapott az árus? Ez, ugye már nem olyan érdekes.


Tudom, hogy kell az embereknek a szenzáció. De azok ne legyenek hazugságok. Ezt a fotót akkor találtam, amikor fizetőssé tették az autópályát. Néztem, néztem, aztán rájöttem, hogy Budaörsön ilyen körforgalom pedig nincs. Ha lenne is, akkor sem zöldellnének a fák januárban. A fotó egy indiai nagyvárosban készült, mint utóbb kiderült. Aki nem ismeri a városunkat, az el is hiszi és hüledezik.

Egy hazugság már félig körbejárta a világot, miközben az igazság még csak a cipőjét húzza. (Mark Twain)
s.k.

Megosztás