Lengyelország is választ október 13-án

2019-10-11 | Budaörs
Parlamenti választások lesznek vasárnap Lengyelországban. A lengyel parlament kétkamarás, a 460 tagú alsóházból (szejm) és a 100 tagú szenátusból áll. A próbaválasztást a PIS (a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság párt) nyerte.

A lengyel állampolgárok választják négy évre a kétkamarás parlamentet (Zgromadzenie Narodowe, azaz nemzetgyűlés), amely a 460 tagú alsóházból (Sejm ejtsd: Szejm) és a 100 tagú Szenátusból (Senat, ejtsd: Szenat) áll. A jelenlegi alkotmány szerint az 5%-ot meghaladó pártok képviselői kaphatnak mandátumot, kivéve a kisebbségi pártok részére garantált két helyet.
(Az államfőt, azaz a köztársasági elnököt, általános választás keretében, öt évre választják. Andrzej Duda 2015 óta tölti be ezt a tisztséget.)
A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a kormánypárt a szavazatok 45, a Polgári Koalíció 24, a baloldal 12, a néppárt pedig 5 százalékát szerezheti meg.
Jaroslaw Kaczynski, a PIS elnöke a jóléti állam lengyel verziójának kiépítésével kampányol. „Ha az emberek újra megadják a bizalmat, mindenekelőtt a béremelésre fogunk fókuszálni” – mondta.
A többségi kormányzáshoz 230 képviselői helyre van szükség a törvényhozásban, erre esélye csak a Jog és Igazságosságnak van.

Nekünk, magyaroknak is nagy fontosságú a lengyel választás kimenetele, hiszen a V4-ek tömörülésben csak egy szimpatizáló kormánnyal tudunk megfelelően együttműködni.
(A képen a vajdaságok – megyék – Lengyelországban.)

Megosztás