Lesz-e további együttműködés a Latinovits Színház és a PostArt között?

2020-10-15 | Budaörs
A Latinovits Színház és a PostArt között a napokban egyeztetés folyt annak érdekében hogy a színház a felújítás után újból előadásokat tarthasson a megújult teremben.

Lesz-e együttműködés a jövőben a PostArt-tal kérdéssel fordultam Berzsenyi Bellaagh Ádámhoz, a Latinovits Színház igazgatójához már csak azért is, mert az 2019-es év egyik sikeres produkcióját, a Vacsora öt személyre c. színdarabot hamarosan láthatja a közönség.  De vajon hol? A Színházteremben vagy esetleg újból a PostArt termében úgy, mint a felújítás előtti évben?

Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház igazgatója kérdésemre elmondta, hogy technikai egyeztetés folyt a két intézmény között.

Mi lett  az egyeztetés eredménye?

Eddig egy előadást, a Vacsora öt személyre című produkciót játszottuk a PostArton.  Az egyeztetés eredményét el kellett fogadnunk, mivel a PostArton történt  felújítást követően problémát jelentett volna a nézőtéri emelvény felépítése az új padlón. Mivel emelvény nélkül nehezen látható a színpad a harmadik sorból és attól hátra, úgy döntöttünk végül, hogy az előadást ősztől a színházban játsszuk tovább.

  • Az elmúlt években több esetben próbák folytak a PostArt-ban. Folytatódhat- e  a felújítás után is? Ez a lehetőség eddig megkönnyítette a színház helyzetét, hiszen köztudott, hogy e lehetőség nélkül a próbák és előadások a Jókai esetleges programjai miatt olykor ütköztek volna.

Jelenleg nem próbálunk új produkciót a színházban, a két novemberre tervezett bemutatót a jövő évre halasztjuk – válaszolta Berzsenyi Bellaagh Ádám

  •  A legutóbbi bemutatón a Figaro házassága c. előadáson példaértékű védekezést láttam úgy az ültetés, mint az előadás utáni eltávozás esetében. Mennyire megterhelő  a személyzet számára, hiszen a feladatok megnövekedtek?

Megterhelő a színház kicsi nézőtéri személyzete számára a fokozott védekezés, ugyanakkor mindenki egyetért abban, hogy nagy szükség van rá. Szerencsére a nézők is nagy türelemmel viselik az új szabályokat és mindenben együttműködnek a színház munkatársaival, ezzel megkönnyítve a feladatukat.

  • Milyen a látogatottsága az előadásoknak? Érezhető-e a közönség távolmaradása? 

Természetesen kevesebben látogatják most az ország valamennyi színházát, így a miénket is. A korlátozások miatt eleve székeket veszünk ki a nézőtérről, tehát a befogadóképesség is csökkent. Érzékelhető változás, hogy míg korábban sokan foglaltak vagy vásároltak előre színházjegyet, mostanában a nézők az utolsó pillanatban döntenek a színházlátogatás mellett, vagy ellen. Így sajnos egyre nehezebb előre megjósolni egy adott előadás várható telítettségét.

  • Az esetleges nehézségekért és a kieső bevételekért kap-e kompenzációt a színház és ha igen, milyen forrásból? Gondolok itt elsősorban önkormányzati segítségre.

Nem kértünk kompenzációt a fenntartótól. Reményeink szerint a költségvetés alapos újratervezésével, bizonyos kiadások elhalasztásával és átütemezésével ki tudjuk egyenlíteni a kieső bevételek miatti forráscsökkenést.

  • A színtársulat hogyan küzd meg a jelen helyzettel? Hogyan viselik el a megnövekedett terheket?

A súlyos terhek mellett nagyon boldogok vagyunk, hogy fél év után végre találkozhatunk a nézőinkkel és újra színpadra kerülhetnek az előadások. Ez egy rendkívül nehéz időszak, nemcsak a színházi emberek számára, de reménykedünk, hogy egyszer véget ér és vissza tudunk térni a normál kerékvágásba.

Köszönöm az interjút.

Major Edit

Megosztás