Magaságyás-telepítés tavasszal

2023-03-29 | Budaörs
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fantasztikus dolog egy saját konyhakert! Mindez manapság már vidéki elvonulást sem feltételez, annyi jól bejáratott módszer létezik a városi körülményekhez igazított zöldségnevelésre. Lakásban élők akár egy erkélyen, gangon is belevághatnak, de ha van egy talpalatnyi hasznosítható földünk, már gondolkodhatunk magaságyásban!

 

A teraszon is lehet kiskerted!A magaságyás szuper lehetőség arra, hogy a talaj minőségétől függetlenül szinte bárhol kialakíthassuk saját kis konyhakertünket. Nincs szükség hozzá nagy területre, így tökéletes választás lehet városi kiskertbe, társasház udvarára, közösségi kertnek. Az egyre növekvő élelmiszerárak és a nagyüzemi termelés élelmiszer-biztonsági kockázatai mellett érdemes fontolóra venni, hogy a betevőnk egy részének előállítását magunkra vállaljuk. Magaságyással akár teljesen kezdők is elindulhatnak ezen az örömteli úton, amelynek során nem csupán egészséges táplálékhoz juthatunk, de környezeti lábnyomunkat is csökkentjük, a bolygónkat is kíméljük.

A magaságyás-telepítésnek nem feltétlenül kell költséges folyamatnak lennie, sőt! A feltöltéséhez hasznosíthatunk kerti hulladékot, és akár a keretét is elkészíthetjük a háztartásban kallódó anyagokból. Tehát a hulladékcsökkentés, a hulladékhasznosítás kiváló eszköze is egyben!

A magaságyás „lelke” az alsó rétegekbe halmozott szerves hulladék.
Minél előbb elkészülünk, annál korábban vethetjük, szüretelhetjük friss zöldségeinket!

A magaságyás legalsó rétegébe a lassan bomló barna hulladék kerül, amely – a komposztáláshoz hasonlóan – a magas széntartalmat biztosító komponense töltelékünknek. Kora tavasszal mi sem egyszerűbb, mint ehhez hozzájutni! A szezonindító kerti munkákhoz hozzátartozik, hogy megmetsszük a fákat, visszavágjuk a cserjéket. Az így nyert ágakat, gallyakat ahelyett, hogy kötegelve a helyi hulladékszállító rendelkezésére bocsátanánk vagy esetleg elégetnénk, tegyük félre a magaságyásunkhoz!
A töltelék legaljára a vastagabb ágak kerüljenek! Még jobb, ha korhadt, száraz ágakat is hozzá tudunk adni, amelyek gyorsabban bomlanak, és megtartják a vizet.

Az érési folyamatok beindításához a barna hulladékunk mellé elengedhetetlen a nitrogéndús, szerves zöldhulladék. A gyepszellőztetést kisebb területen végezhetjük kézzel, tökéletes eszköz hozzá egy lombseprű. Nagyobb területhez beruházhatunk egy gyepszellőztető gépre, vagy kérhetünk kölcsön a szomszédtól is (ha az ő pázsitja mindig zöldebb, egészen biztosan van neki)! Az így kinyert kerti hulladékot pedig hasznosítsuk a magaságyásunkban! Legyünk leleményesek! Ha a mi kertünkben nincs gyep, vagy nem szellőztetünk, bizonyára találunk ismerőst, szomszédot, aki igen, és kifejezetten örömmel veszi, ha megszabadítjuk őt a számára felesleges hulladéktól.

A legtöbb településen van zöldhulladék-gyűjtés. A kihelyezett zsákok tartalmát csak úgy nem vihetjük el, de érdemes becsöngetni a szomszédokhoz, hogy elkérjük a hasznos tápanyagforrást.

Ha a kertben van még nyomokban őszi avar, gereblyézzük össze, és mehet a fentebb vázolt rétegek tetejére! És ezzel meg is vagyunk! Ily módon töltsük meg ágyásainkat legalább félig, kétharmadig, majd erre jöhet a trágya, a termőföld, a virágföld, az érett komposzt.

Szeretem hangsúlyozni, hogy a magaságyás a természet körforgására épít, és nem valami úri huncutság. Kritikusai általában azt vetik a szemére, hogy csak egy divatos hóbort, túl költséges és teljesen felesleges, hisz földet túrni bárhol lehet. Valójában van olyan helyzet, amikor a magaságyás kizárólagos megoldásként jöhet szóba, ha konyhakertet tervezünk. Segítségével pedig annak sem kell lemondania a saját veteményesről, aki esetleg nem örökölte a dédszülők földjét és/vagy agrárhagyományait. A magaságyás-telepítés ugyanakkor tényleg költségessé válhat, ha utánajárás nélkül, kizárólag a kertészeti áruházláncok csábító és kényelmes ajánlataira hagyatkozunk. Változatos magaságyás-kínálatuk mellett még a méregdrágán árusított töltőanyaghoz is hozzájuthatunk ily módon. Ha viszont magunk készítjük el, nemcsak pénzt spórolhatunk, de bizonyára jobban fogjuk szeretni is. Szánjunk hát rá időt, mert a kezdeti energiabefektetés aztán többszörösen megtérül!

Skultéti Bernadett
Kertem (részlet)

Megosztás