Magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban

2020-09-18 | Budaörs
Mindenki számára hozzáférhető az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. Az oldalon több mint 1,5 millió ember adatait lehet keresni. Ez a tudományos projekt Európában is példaértékű.

A katonahoseink.militaria.hu oldalt szeptember 14-én mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.
Az egész Európában egyedülálló vállalkozással, több mint nyolc évig tartó digitalizáló és feldolgozó munka eredményeképpen összesen 1 538 818 magyar honosságú katona adatsorát tartalmazza az oldal – ismertette Németh Szilárd, a HM parlamenti államtitkára. Kegyelettel és tisztelettel kell fordulnunk azon katonák felé, akik életüket áldozták hazájukért – mondta.

(Még tragikusabb, ha saját közeli családtagjaink is köztük voltak. Én máris megtaláltam kettőt az adatbázisban  a három fiútestvérből, akik közül senki sem élte túl a világégést.)

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum háttéranyagában azt írta: a 2010-es évek elején, közeledve az I. világháború kitörésének 100. évfordulójához, egyre nagyobb lett a társadalmi és szakmai igény egy mindenki által hozzáférhető, szabadon kereshető online adatbázis létrehozására. Ez lett a „Magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban” projekt, azaz a hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa.

Az adatbázis összeállítása 2012-ben indult, a Honvédelmi Minisztérium és a centenáriumi emlékbizottság támogatásával, a Magyar Nemzeti Levéltár, a megyei és külföldi levéltárak segítségével.
(Forrás: MTI/Femina)

SzK

Megosztás