Magyarországi németek Afrikában (2.)

2019-10-18 | Budaörs
Ezt a címet Schmidt Márton adta a nem mindennapi családtörténetének. Mondhatnánk azt is, hogy budaörsi svábok Dél-Afrikában, ugyanis a Schmidt család Budaörsről származik. Folytatjuk a történetüket.

Márton édesapja (Mathias Schmidt) hamarosan bekapcsolódott Port Elizabethben működő német klubba. 1994 –ben az egyesület  elnöke lett és segített abban, hogy Dél-Afrika legsikeresebb német klubjává fejlődjön.  A városi  Octoberfest nemzetközileg ismertté vált. Erre az alkalomra minden évben Németországból érkeznek fellépő együttesek.

– Apám szintén örökölte a föld iránti szeretetet, és mindig volt zöldség és gyümölcsfája a kertjében. Mivel a magyar paprika nem érhetők el Dél-Afrikában, évtizedek óta maga termeli azokat. Így saját pácolt paprikát, lecsót, gulyást és egyéb magyaros ételeket készíthet.

Apánk zöldségeskertjében

Gyerekkoromban rájöttem, hogy ami ételeink különböznek a többi német családétól. Csak nálunk van lángos, lecsó, karácsonykor mákos-és  diósbeigli, csirkeleves sült húsgombóccal. Később rájöttem, hogy ezek és más családi hagyományok, például a szaloncukor függesztés a karácsonyfára, valójában magyar hagyományok. Apám órákat töltött azzal, hogy csokoládét krepp papírba és színes fóliába csomagolta, szalagokat méretre vágott, azt hurokra kötötte. Emlékszem arra is, hogy segítettem apámnak mákot és diót őrölni két régi, kézzel tekerhető darálóval, amelyeket Németországból kapott. Úgy éreztem, hogy örökké tart a töltelék elkészítése, ám az eredmény megérte.

Csomag érkezett a németországi nagymamánktól. Háttérben apa szaloncukrai.

Nagyszüleim minden karácsonykor nagy csomagot küldenek nekünk, német édességekkel, ajándékokkal és természetesen a magyar paprikaporral. Néhányszor meglátogattak minket, amit nagy örömmel és izgalommal vártunk. Nagymamám egész nyaralását a konyhában töltötte. Ő volt a család „matriárkája”. Mindig mindenkit összehozott főzésével. Teljes egészében az emlékezetből főzött és sütött. Mestere volt a sütemények, különösen a magyar rétes készítésének. A tésztát egy ruhával borított asztal fölött kihúzza, amíg az vékonyabb lett, mint a papír.

Készített cseresznyést, túróst, almást és káposztást.  Az „Oma strudel „ (nagymama-rétes) annyira jó volt, hogy az iskolatársaim, barátaim körében híressé vált. Mindig azt kérdezték, mikor jön az én nagymamám újra látogatóba?

s.k.

Megosztás