Martonvásár és Beethoven

2022-06-26 | Budaörs
Ezen a szép júniusi vasárnapon Beethovenről szeretnék megemlékezni,és arról a csodálatos Brunszvik kastélyparkról ahol júliusban a zeneóriásra  emlékezve  műveiből hangversenyeket tartanak.

Nekem különösen emlékezetes ez a csodálatos park ahol életemben először varázsolt el Beethoven muzsikája.Ez a hangverseny volt az a pillanat amikor  beleszerettem Beethoven csodálatos zenéjébe és a martonvásári kastélyparkba.  Aki egyszer meghallotta a varázslatos dallamokat azt rabul ejti ugyanúgy mint engem is. Őszintén megvallom addig, amíg meghívást nem kaptunk egy régi kedves kollegámtól -aki a Brunszvik család élettörténetével foglalkozott –  nem tudtam a hangversenyekről.

A hangverseny kezdete előtt az ódon bútorokkal berendezett hatalmas  ebédlőben  hosszú asztalnál foglaltunk helyet a meghívott olasz vendégekkel akik, szintén a hangversenyre voltak hivatalosak.

A vacsora után átsétáltunk a kastélyparkba, ahol a Brunszvik grófok kastélya áll. Hatalmas ősrégi fák árnyékában, a kijelölt piros salakkal szórt úton haladtunk a hangversenyre özönlő népes társasággal, majd átsétáltunk egy fahídon, ami a parkban található hatalmas tó fölött ível át.

Útközben öreg kőpadot pillantottunk meg, ahol valaha Beethoven üldögélt Brunszvik Teréziával, a gróf lányával.

Nagy  valószínűséggel érzelmi szállal kötődött  a grófkisasszonyhoz, amiről a későbben felfedezett levelezések is árulkodnak. Talán ő volt a „halhatatlan kedves” akihez a zeneszerző levelei szóltak, de egyes források ezt cáfolni látszanak. Talán mégsem Terézhez, hanem húgához, Jozefin-hez szóltak a szerelmes sorok?

A park leghátsó részében volt  kialakítva a koncert terem, melyre  a föléje boruló fák lombjai adták a védelmet egy esetleges zápor ellen. A koncerten elhangzott az Egmont nyitány és a IX, szimfónia, mely felemelő, lélekhez hatoló földöntúli muzsika. A szívekig hatol, és nem ereszti el azt, aki egyszer hallotta. Így érthető, hogy egy életre Beethoven  rajongója lettem.

A park csodálatos, a benne található barokk kastélyt és kápolnát gróf Brunszvik Antal 1773-75 között építette. Az eredetileg csaknem 100 ha-os parkot az 1800-as évek elején a tájképi kertalakítás elvei szerint létesítették. Az erdei növényzetet meghagyták, és a meglévő természeti adottságokat  így a Szent László-patakot és tavat meghagyták. 1870 körül a parkot átépítették, növényanyagát egzotikus növényekkel egészítették ki.

Kertművészeti értékét, különlegességét az adja, hogy lomblevelű növényekkel formálták, nem az akkoriban divatos örökzöldekkel Az 1770-es években a Brunszvik családé lett a terület. Ők nagyszabású építkezésbe kezdtek, 1773 és 1776 között római katolikus templomot, valamint egy barokk kastélyt építettek, ezzel nagyszámú telepest vonzottak a korábban kihalt faluba. A város nagy büszkesége, hogy 1800-ban itt vendégeskedett  Beethoven. Brunszvik Terézia 1828-ban megszervezte a krisztinavárosi ipariskolát, majd az első óvodát – korabeli nevén: kisdedóvót – ő nyitotta meg először az egész Habsburg-monarchiában.

Ez a hangverseny volt az a pillanat amikor  beleszerettem Beethoven csodálatos zenéjébe és a martonvásári kastélyparkba.  Aki egyszer meghallotta a varázslatos dallamokat azt rabul ejti ugyanúgy mint engem is.

A vírusjárvány természetesen mindent felülírt,de idén végre újból felcsendülnek a varázslatos dallamok.Összegyűjtöttem a programokat amit ajánlok figyelmébe minden Beethoven rajongónak:

 1. július 2., szombat, 19.00 (esőnap: július 3.)
 • Coriolan-nyitány, op. 62
 • D-dúr hegedűverseny, op. 61
 • II. (D-dúr) szimfónia, op. 36

Kállai Ernő – hegedű

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Kocsár Balázs

 1. július 9., szombat, 19.00 (esőnap: július 10.)
 • Prométheusz-nyitány, op. 43
 • C-dúr („Kismartoni”) mise, op. 86
 • IV. (B-dúr) szimfónia, op. 60

Bakonyi Anikó – szoprán
Megyesi Schwartz Lúcia – alt
Szappanos Tibor – tenor
Kovács István – basszus

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 1. július 16., szombat, 19.00 (esőnap: július 17.)
 • VI. (F-dúr, „Pastorale”) szimfónia, op. 68
 • Ah! Perfido – koncertária, op. 65
 • VIII. (F-dúr) szimfónia, op. 93

Horti Lilla – szoprán

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Török Levente

Ennyi tehát röviden a park és a kastély története. Az év folyamán szinte  bármikor  érdemes ellátogatni a Brunszvik grófok hajdan volt csodálatos parkjába  Martonvásárra, amely ki tudja hány Beethoven szimfónia ihletője volt.

Major Edit

Megosztás