Megéri a százezres bírság?

2021-07-27 | Budaörs
Ismét egyre nagyobb a hőség, a tavak és a folyók vizei pedig fürdésre csábítanak. Ilyenkor kiemelten fontos tisztában lennünk azzal, hogy a vonzó vízfelületek a látszat ellenére sem alkalmasak mindig fürdésre.A veszély mellett akár százezres büntetéssel is járhat, ha lefülelik a nem kijelölt fürdőhelyen mártózót. Mutatjuk, mire figyeljünk oda nagyon, ha hűsölni vágyunk.

Visszatért a kánikula, a tavak és a folyók vizei pedig fürdésre csábítanak. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a vonzó vízfelületeken való fürdőzés nemcsak nagyon veszélyes lehet, hanem akár százezres büntetéssel is járhat, ha lefülelik a nem kijelölt fürdőhelyen mártózót. Ráadásul az áradások után előfordulhat az is a Tisza, a Duna és a kisebb folyók egyes szakaszain is, hogy a korábban kedvelt strandként működő fürdőhelyünket átmenetileg lezárták hordalékok okozta fertőzésveszély miatt.

Egy rendelet szerint folyóvizek városi szakaszán minden esetben csak kiépített strandon, üzemeltetővel rendelkező helyen szabad fürdeni, ellenőrizetlen szakaszokon szigorúan tilos! Nagyon fontos, hogy a folyóvizeket tiszteljük, hisz a sodrás, a meder kiismerhetetlen, és minden évben több tucat felelőtlen fürdőző életét követelik.

Tévedés azt hinni, hogy csak az számít fürdésnek, ha nyakig megmártózunk a vízben. A különböző úszóeszközök, felfújható tárgyak használata is fürdésnek minősül: a vízibiciklizés, a gumimatracon vagy az úszódeszkán heverészés is. Akik ezeket a tevékenységeket tilosban űzik, büntethetők.

Itt és így tilos mártózni

 • hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében
 • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében.
 • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet-ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén
 • egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben
 • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított és legfeljebb a mély víz határáig, ahol a tiltó tábla jelzi

A fent leírtakból is látszik, hogy nagyon nem mindegy, hogyan választjuk meg a csobbanásunk helyszínét, amennyiben nem akarunk épített strandon mártózni. Ha ugyanis véletlenül tiltott helyen fürdünk, amellett, hogy veszélybe sodorhatjuk magunkat és másokat is, akár súlyos pénzbírságot is kiszabhatnak ránk a hatóságok. Ha látjuk a strandot jelölő táblát – három hullámon fekete emberke – , akkor is fontos betartani az adott terület szabályait, a veszélyjelzéseket pedig soha nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

A Balatonon minden év április 1-jétől október 10-ig viharjelző szolgálat működik. A viharjelző állomások a Balaton partján 29 (több irányból jól látható) helyen vannak elhelyezve.

 • Az I. fokú viharjelzés – percenként negyvenötször felvillanó sárga színű fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.
 • A II. fokú viharjelzés – percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni tilos.

Mielőtt háborognánk a túl magas büntetés miatt, 10 ezer forinttól akár 150 ezer forintig is terjedhet, vegyük számításba, a tilalom soha nem öncélú, és nem arra irányul, hogy kiszúrjon velünk, hanem kizárólag a balesetek elkerülése végett hozzák őket. A hirtelen mélyülő bányatavak, veszélyes hulladékkal szennyezett vizek tartoznak ebbe a kategóriába, itt ugyanis akár életveszélyesnek is kitehetjük magunkat.

Tilos a fürdés, még ha mások csinálják is

A bányatavak többségében tilos a fürdés. A budakalászi Omszki-tó például közkedvelt strandolóhely, ennek ellenére majdnem teljes tilalom alatt áll, hiszen az egykori kavicsbánya hirtelen mélyül, és alacsony hőmérséklete is megterhelheti a szervezetet. A tavon csak a wakeboard pálya melletti területen lehet megmártózni, úszni azonban itt sem engedélyezett.

A folyóvizekben és a tavakban is csak akkor szabad fürdeni, ha azok kijelölt fürdőhelynek minősülnek, melyet jogszabályban határoznak meg, és minden esetben jelölnek. Tábla, illetve bólya jelzi azt is, meddig merészkedhetünk.

Azt is jegyezzük meg magunknak, hogy nemcsak a rendőr büntethet meg, hanem a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a halászati őr is, akik három utat választhatnak: figyelmeztetést, helyszíni bírságot vagy szabálysértési feljelentést tehetnek. A helyszíni bírság jelenleg 5-től 50 ezer forintig terjedhet, ha azonban újra rajtakapnak, akkor már akár 70 ezer forintot is fizethetünk a szabálytalanságért, szabálysértési eljárás esetén pedig akár 150 ezer forintunk is bánhatja a meggondolatlanságunkat.

Itt tilos fürdőzni

 • Omszki-tó, Pest megye
 • Rücker bányató, Baranya megye
 • Győrújfalu bányató
 • Tarcali bányató, Borsod-Abaúj-Zemplén megye
 • Délegyháza néhány tava, Pest megye
 • Békéscsaba környéki bányatavak, Békés megye
 • Somogy megyei bányatavak nagy része
 • Kunszentmárton, Körös-parti szabadstrand – Ez utóbbinál külön érdekesség, hogy bár 305 millió forintnyi EU-s keretből, pályázati pénzből állítólag felújították a területet, a strandon, fürödni továbbra is tilos itt…

A legjobb, ha biztosra megyünk, és rákeresünk az interneten azokra a helyekre, ahol háborítatlanul és a büntetés veszélye nélkül strandolhatunk. Ezen az oldalon jól eltájékozódhatunk, az összes hazai strandot megtaláljuk a honlapon.

Forrás: Hellovidék

(Major Edit)

Megosztás