Megfékezett járvány és dübörgő gazdaság

2020-09-25 | Budaörs
A Vuhanból induló koronavírusjárványt Kínában az 50. napon sikerült leállítani. A második hullám Kínában nem ismert, ráadásul a többi ország zömétől eltérően dübörög a gazdaság. Mi lehet Kína titka?

A világ legnépesebb, csaknem 1,4 milliárd lakosú országában a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint szeptember 21-én mindössze 12 koronavírusos beteget azonosítottak és aznap nem fordult elő haláleset.
Ugyanazon a napon Magyarországon 633 új beteget és nyolc elhunytat regisztráltak.

Kínában 143-szor többen élnek, mint Magyarországon. Az új fertőzöttek számát alapul véve Kínában 12 helyett több, mint 90 ezer embert kellett volna regisztrálniuk 24 óra alatt. Ezzel szemben augusztusban csupán 727 új esetet jegyeztek (annyit, amit most nálunk egy napon), és szeptemberben mindössze 26 volt a Covid19 áldozatainak a száma, ugyancsak a Johns Hopkins adatai alapján.

A kínai korlátozások szigorúbbak voltak, mint bárhol a világon – írja a New Yorker hetilapban egy amerikai oktató, aki rövid szünet után visszament Kínába. A szabályok betartását a helyi kerületi pártbizottságok szigorúan ellenőrizték. Egy-egy család legfeljebb egy tagja 2-3 naponta hagyhatta el a lakást bevásárlás céljára. A fertőzés legkisebb gyanúja esetén lepecsételték az otthonukat és az ott élők mindaddig nem hagyhatták el a helyüket, amíg nem térképezték fel kapcsolati rendszerüket, és végleg nem bizonyosodtak meg arról, hogy a családtagok egyike sem fertőzésveszélyes. Ezzel egy időben a kínai Covid19 portál a többi között az arcmaszk viselésére buzdított, eloszlatták a tévhiteket és nyomon követték a védőoltások fejlesztését.

„Pekingben félszáz nap alatt megállították a járvány terjedését” –írta nemrég a CNBC, a világ egyik vezető hírportálja. A 21,5 milliós fővárosban még júniusban jeleztek egy szintén a nagybani piacról indult koronavírus – fertőzést, de ezt a hatóságok rövid idő alatt megfékezték.

„A járványt kordában tartjuk”- mondta akkor Vu Zujing kínai vezető járványügyi szakembere, és hozzátette: „Ha azt mondom, hogy kordában tartjuk, akkor az azt jelenti, hogy holnap, vagy holnapután nem lesz egyetlen új eset sem.”

Eközben a világ legfejlettebb országait tömörítő G20-tól, továbbá az EU, vagy az euróövezet egészétől, és Magyarországtól is eltérően, a kínai GDP2020 a második negyedévben hatalmas pluszban áll. A DECD adatai szerint negyedéves összehasonlításban – vagyis az első negyedévhez képest – a kínai nemzeti össztermék értéke 11,5%- kal emelkedett. Ugyanebben az időszakban a magyar GDP nemzetközi viszonylatban is magas ütemben, 13,6%-ot esett a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint.
Forrás: EURONEWS
(R.V.)

Megosztás