Megmentjük a képoszlopot

2021-05-30 | Budaörs
Minden településnek vannak épített emlékei, így Budaörsnek is, amit óvó szeretettel védenek a lokálpatrióták. Meg is érdemlik a védelmet, hiszen elődeink hagyták ránk és nekünk is kötelességünk az utódainkra hagyományozni.

A Baross utca – József Attila utca sarkán áll egy képoszlop – Bildstock, ahogy a régiek hívták.

Történetét a néhai Friedinger Anna néni mesélte el 96 éves korában. A közelben laktak, még jól emlékezett a felavatására is. Ő még kislány volt, tehát a 20-as évek közepén készíthette a Fritzenschaft család epilepsziás lányuk gyógyulásának reményében. A fülkében lévő kép egy helybeli amatőr festő alkotása volt. Anna néni már nem emlékezett arra, hogy mit ábrázolt. A német nyelvű felirat egyszerű fordítás: Istenem, segíts meg engem az én betegségemben!

Kolléganőnk , Steinhauser Klára mesélt a képoszlop sorsáról.

– Miután találtam egy réges-régi felvételt, tudtam, hogy ott van és ha arra jártam, mindig megnéztem, hogy ott áll-e még. Sajnos semmi nem látszott belőle, mert teljesen befedte a borostyán. Próbáltam az egyik háztulajdonossal beszélni, tegye szabaddá, hogy az arra járók gyönyörködhessenek benne. De erre nem volt kapható. Aztán örökség útján más tulajdonosa lett az ingatlannak, aki nem Budaörsön lakott. Ő megértette a kérésemet. Ám hamarosan vevője akadt, aki viszont egyáltalán nem akarta a képoszlopot, talán ki is dobta volna.
Gyakran felhívtam a szomszédban lakó Herwerth Feriéket, hogy figyeljék, nehogy baja essen az emlékműnek.

Mikor történt előrelépés?

– Pályázni lehetett kisemlékek restaurálására, ezt a Heimatmuseum munkatársai megtették, és nyertek egy összeget. Remény látszott a megmentésre. De akkor már abban gondolkoztunk, hogy a Heimatmuseumban lenne biztonságban.

Lekerült azóta a borostyánköpeny az oszlopról?

– Igen! Bár a felirat még most sem látható, mert a kerítés és a hajtások még most is elrejtik. Matúz András restaurátor vállalta a további feladatokat. Szakértelmében bízva elszállításra kerül és reményeink szerint a restaurálás után a Heimatmuseum udvarán lesz látható minden érdeklődő számára.

Köszönjük és várjuk a fejleményeket.

SzK

Megosztás