Megújultak az emléktáblák az egykori HÉV vonalán

2021-12-05 | Budaörs
Bizonyára találkoztak már kedves Olvasóink a régi HÉV megállóhelyeit jelző, esztétikus, számos helyi információt tartalmazó táblákkal. Többen jelezték, hogy némelyik erősen megrongálódott.

A táblák elhelyezését néhány éve Molnár Vilmos kezdeményezte. Azóta is a szívén viselte a sorsukat.

-Már évek óta zavart és ezért jeleztem minden fórumon,hogy a megállókban lévő táblák tönkrementek. -számolt be a helyzetről Molnár Vilmos

 -A pandémia okozta magány ismét eszembe juttatta  a régi elképzeléseimet, újra kutattam, kerestem a megoldást, de most más irányban.

A táblák felújítását Budaörs Város Önkormányzata fizette, köszönet érte.

A táblák, amelyek  ismét a díszei az egykori megállóknak, nem csak a HÉV-ről szólnak, hanem a települések  korabeli hangulatát is igyekeznek felidézni. Igényes kivitelezésük a Dicentra budaörsi nyomdának köszönhető.

A  budaörsi táblák mintájára néhány évvel később elkészültek a törökbálintiak is, így most már a szárnyvonal nyolc egykori megállóját díszítik .

Archív fényképek a HÉV történetéből, a Fortepantól.

Az ÉMNÖSZ által meghirdetett, számunkra sikeres pályázatnak köszönhetően a Budaörsi Német Kulturális egyesület HÉV tanösvény  néven egy leporellót  szerkesztett és a közelmúltban jelentetett meg, amely az egykori nyomvonalon jelzi a megállók helyeit.

A leporelló a Heimatmuseumban kérhető, van magyar és német nyelvű is.

Ezzel egy régi  hiányosságot elégítettünk ki. Nagy szükség volt rá, mert sajnos ma már szinte senki nem emlékszik, merre járt  egykor Budaörsön a HÉV, hol voltak a megállók.

A szép táblák és a Tanösvény, amely keresztülszeli a mi városunkat, a  budaörsi vasútállomástól indulva  elvezet – nyolc megállót érintve – Törökbálint belvárosáig, a szépen felújított egykori állomásépületben kialakított hangulatos étteremig.

Ez a Tanösvény  újra okot adhat, irányt mutathat sokunknak, hogy legyen miért  végigjárni  ezt a szép utat, felidézni a régi emlékeket .

Ez egy igazi csapatmunka volt, ezért  köszönet a közreműködőknek és  a nagylelkű támogatóknak.

Neked is köszönjük, Vili!

Remélem, egyszer végigjárjuk a teljes vonalat!

s.k.

Megosztás