Mézes reggelik Budaörs óvodáiban

2023-01-31 | Budaörs
A több éve tartó mézes reggelik a 2023-as év legelején, már januárban folytatódtak. A Gazdakör immár hagyománnyá váló kezdeményezése, hogy a legkisebbekkel szerettesse meg a mézet, úgy tűnik, hasznosnak bizonyultak, hiszen egyre több gyerek szereti a mézet és, ha kérdezik őket, a méhek életéről okos válaszokat is adnak.

A Mákszem óvodában volt az idei első mézes reggeli,ahol  Petneházy Antal méhész,  szemléltető eszközökkel, és a méhek életét bemutató videó filmmel érkezett , hogy a mézes vajas kenyerek mellé egy kis információt adjon a gyerekeknek a méhek életéről és ezen rovarok hasznosságáról. Ezen alkalommal a Budaörs TV munkatársai is jelen voltak és felvételt készítettek az előadásról és az érdeklődő gyerekekről.A gyerekek feszült figyelemmel hallgatták végig az érdekes előadást,majd okos válaszokat adtak és kérdéseket is tettek fel.

A Mindszenthy Óvodában szintén mézes reggelit tartott a Gazdakör ahová  Petneháty Antal méhész elhozta szemléltető eszközeit és  különböző ízű,zamatú mézeket  hogy ők a Mindszenthy óvodások se  maradjanak ki ebből finomságból.Nemcsak a gyerekek, hanem a jelen lévő felnőttek is komoly odafigyeléssel nézték a méhek életéről szóló filmet. A gyerekek ebben az óvodában, is mint az előző Mákszem óvodában fegyelmezetten és nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást. Nagy sikere volt a szemléltető eszközöknek, amelyeket az óvodások örömére ki is lehetett próbálni.

Előadást hallhattak arról, hogy hányféle mézfajtát ismerünk többek között a hárs, az akác, a vegyes virágok, a repce, a gesztenye virága. Sok más virágzó növény ad eleséget a szorgos méheknek, akik begyűjtik az éltető virágporokat, hogy később abból mézet készítsenek. Természetesen, elsősorban maguknak készítenék a mézet, hogy a népes méhcsaládjukat etessék, de az ember rájött a méz csodás hatására és ezért a méheket befogta, kaptárba terelte azért, hogy ebből a nemes ragacsos aranysárga nedűből saját számára is eltegyen. Ezeket a „ tudományos dolgokat” a gyerekek is tudják, hiszen az óvón nénik  meséltek már nekik ezekről a hasznos kis rovarokról. A méhek jelentősége tehát óriási, a megóvásuk létfontosságú. Nekik köszönhetünk minden harmadik falat ételt, hiszen az élelmiszer-növények, valamint a vadon élő növények 90%-a rovarok beporzásával szaporodik. A Greenpeace által nyilvánosságra hozott „Méhpusztulás – Az európai beporzó rovarokat és a mezőgazdaságot fenyegető veszélyek” című tudományos összefoglalója bemutatta, hogy a méhpusztulásnak számos oka van, mint például a klímaváltozás, betegségek és élősködők terjedése, de a nagyüzemi mezőgazdaság és az általa használt vegyszerek is jelentős szerepet játszanak benne.

Mindemellett a nagyvárosok egyre nagyobb térhódításával, és a zöld területek drasztikus csökkenésével, egyre jobban visszaszorítjuk az életterüket. Ennek okán méhek sokszor nagyon nehezen találnak táplálékot, így nagymértékben fenyegeti őket a kimerültség, és a pusztulás. Sajnos az utóbbi 20 évben egyre nagyobb számban pusztulnak el a méhek világszerte, és a jelenség egyre csak erősödik. A Greenpeace kutatói szerint “ha a méhek kipusztulnak, négy évre rá az emberiség is követi őket”.

A mézes reggelik nemcsak finomságot jelentenek a gyerekeknek, hanem ezen alkalmakkor hasznos ismeretekre is szert tesznek, hogy mire felnőnek, sokféle tudásnak legyenek a birtokosai.

Major Edit

Megosztás