Mi a virtuális autizmus?

2020-01-30 | Közélet
Az autizmussal diagnosztizált 2-3 éves gyerekek 90%-ának esetében a betegség legfőbb kiváltó oka a túlzott tévénézés vagy a virtuális valóság más formáinak túlzott használata!

Súlyos következményei lehetnek a 0-2 éves gyerekek esetében a túlzott tévénézésnek. Az esetek 90%-ában a szülők elismerték, hogy a kicsik napi 4-5 órát vagy akár többet is töltenek a tévé előtt.

„Nagyon sok gyerek esetében, akik több mint napi 5 órát televízió, vagy más virtuális eszköz hatása alatt töltenek, állapítottak meg késést a pszichomotoros képességek és a nyelvi készségek fejlődésében, valamint különböző viselkedés-zavarokat, köztük figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart és autizmust is diagnosztizáltak… Szinte lehetetlen megállapítani, hogy a gyerek virtuális autizmusban, vagy klasszikus autizmusban szenved-e, mert a tünetek tökéletesen megegyeznek. Az autizmus tünetei a következők: a szociális kötődés zavara, hiánya, a szemkontaktus kialakításának hiánya, a nyelvi készségek fejlődésének zavara, a játék, és különösen a közösségi játékok és szerepjátékok hiánya, valamint a sztereotip, ismétlődő tevékenységek megjelenése.”” (Marius Zamfir pszichológus, az Autista Gyerekekért Központ vezetője.)

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2008-ban tett javaslata szerint a 0-2 éves korú gyereket egyáltalán nem kellene kitenni semmilyen hasonló eszköz hatásának, a 3-6 éves gyerekeknek napi maximum egy óra, a 6-12 éveseknek pedig napi maximum két óra tévézés lehetne megengedett.

SzK

(Forrás: babanet.hu)

Megosztás