Miért adnak hálát az amerikaiak minden év novemberében?

2019-11-29 | Budaörs
Ismerős hálaadás-napi kép a filmekből: az összegyűlt nagycsalád felvágja az ünnepi pulykát, a gyerekek pedig előadják az ősatyák történetét lelkes publikum előtt.

Ezen a napon Észak-Amerikában a betakarított terményekért adnak hálát Istennek. Az Egyesült Államokban 2014-ben 37 millió hálaadásnapi pulykát sütöttek meg. Hálaadás idején több pulykasült fogy, mint karácsonykor és húsvétkor együttvéve. Köretnek nem hiányozhat a zöldbab, a krumplipüré, az áfonyaszósz és a sütőtök-torta sem.

Az Egyesült Államokban a hálaadás (Thanksgiving Day) a karácsony mellett a második legnagyobb családi ünnep, kicsit a karácsony elő-ünnepe. Az emberek munkaszünettel, a rokonok meglátogatásával, nagy lakomákkal ülik meg.

Miért éppen november negyedik csütörtöke lett ünnepnap?

Majdnem minden kultúra, nemzet történetében fellelhető olyan ünnep, amikor az emberek kinyilvánítják a bőséges termés felett érzett örömüket, hálájukat. Az Egyesült Államokban ezt minden év novemberének negyedik csütörtökén tartják (idén ez november 28-ra esett). Eredete a 17. századra nyúlik vissza. 1620. szeptember 16-án indult az angliai Plymouth kikötőjéből az Újvilágba a Mayflower nevű hajó, fedélzetén az első angol puritán kivándorlókkal. A Mayflower december 21-én kötött ki a mai Massachusetts állam területén, a „zarándok atyáknak” nevezett első telepesek kolóniájukat kiinduló állomásuk után Plymouth-nak nevezték el.

A telepesek igen nehéz körülmények között kezdték el új életüket: rendkívül hideg tél sanyargatta őket, kevés volt az élelmük, legyengültek és sokan meghaltak, a tavaszt csak a 102 bevándorlónak mintegy a fele érte meg. A következő évben a wampanoag indiánok megtanították őket a növénytermesztés és a vadászat helyi fortélyaira, így ősszel már bőséges termést takaríthattak be. Örömük és hálájuk kifejezésére a telepesek ünnepséget rendeztek, amelyre William Bradford, Plymouth kormányzója a környékbeli indiánokat is meghívta.

Hagyomány szerint így született meg a hálaadás ünnepe. Az Egyesült Államok függetlenségének 1776-os kinyilvánítása után a Kongresszus javaslatot tett egy évente tartandó, az egész nemzetre érvényes hálaadási ünnepnapra, amelyet az első elnök, George Washington 1789-ben deklarált is. 1863-ban Abraham Lincoln elnök – keresve a polgárháború borzalmai közt a nemzet egyesítésének módozatait – hálaadási proklamációt adott ki, amelyben november negyedik (általában utolsó) csütörtökét a hálaadás napjává nyilvánította. A hagyományt 1941. december 26-án foglalták törvénybe, a Franklin D. Roosevelt elnök által aláírt jogszabály november negyedik csütörtökét hivatalosan is az ünnep napjává, egyben nemzeti ünneppé nyilvánította.
(Forrás: mult-kor.hu)

Megosztás