Mikor és hogyan adjuk a gyerekek kezébe az első okostelefont?

2020-01-17 | Közélet
Mit tehetnek a mai szülők - valljuk be, a gyerekekre egyre nagyobb veszélyt jelentő - digitális eszközök világában?

A Digitális Család főszerkesztőjének néhány gondolatát idézzük, egy véleményként a sokból:

Nem túlzás, hogy több száz cikket olvastam el a témában, kutatásokat bújtam, szülőkkel és szakértőkkel beszélgettem.

Nem voltam olyan szigorú, mint néhány kommentelő. Nem gondoltam azt, hogy majd „akkor kapjon a gyerek telefont, ha 14 éves lesz” és az a felfogás is távol állt tőlem, hogy „majd vesz magának, ha megkeresi rá a pénzt”. Úgy gondoltam, hogy majd akkor kap, amikor szüksége lesz rá, és úgy hittem, ez 14-15 éves kora körül lesz.
Teljesen jól működött minden. Először számítógépet kapott a fiúnk és működő szabályaink voltak a használatához. Idén ősszel viszont felsős lett és iskolát váltott. Már nem tud hazajönni gyalog, menni kell érte. Én akkor éreztem, hogy azonnal és halaszthatatlanul szüksége van egy telefonra – két nappal később már a kezében is volt -, amikor másodszor hívott fel az osztálytársa telefonjáról, hogy fontos dolgot egyeztessen. 11 éves volt ekkor.
A legfontosabb szabályokat újra (és újra és újra) elmondtam, újra megbeszéltük és „kőbe véstük”. A passzív okostelefon-használat, hiszen szinte egész életében okostelefonok vették körül itthon és a világban is, erős alap lett.
(A szabályaink és a világban látottak közötti ellentéteket vagy megkérdezi, vagy teszteli rajtam. Például mi evés közben nem telefonozunk, az éttermekben viszont lát más módit is. Egyszer megpróbálta ledönteni az „étkezőasztalnál nincs telefonozás” szabályunkat, de következetesek maradtunk.)
Látszólag nincs annál egyszerűbb, mint szörfölni a világhálón és véleményt mondani, ám a gyerekek sokszor nincsenek tisztában a veszélyekkel. A szülők pedig azzal, hogy milyen leleményesek a gyerekek.
Azt is megbeszéltük, hogy amíg el nem éri a regisztrációs korhatárokat, addig nem lehet jelen a közösségi médiában.
Csakhogy van egy kisebb fiunk is… Ő az Alfa-generáció tagja, mindenben utánozza és követi négy évvel idősebb bátyját. Éppen a bátyja miatt (és a felgyorsult digitális fejlődés miatt) sokkal korábban találkozott a számítógéppel, az okostelefonnal és az internettel. Óriási szülői kihívás – már a gondolattól remeg a térdem -, hogy a 8-9 éves gyerek kezébe saját okostelefont adjunk…
(Forrás: digitaliscsalad.hu)

A kép illusztráció.

Megosztás