Minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll

2020-02-13 | Kultúra
Gyakran halljuk ezt a mondást és gyakran tapasztaljuk , hogy van benne igazság. Ki ne ismerné Nyári Károly Prima díjas zongoraművész, énekes, dalszerzőt? Most az ő feleségét, Edit asszonyt kérdeztem.

Mióta élnek Budaörsön? Szeretnek itt lakni?

Férjem, Nyári Károly a diploma megszerzése után egy megtisztelő felkérést kapott, így pályáját Hollandiában kezdte, ahol kimagasló sikereket ért el.  Hosszú éveket töltöttünk el a tulipánok hazájában, hiszen együtt utazott a család. Majd amikor visszatértünk Magyarországra, szerettünk volna Budapest Belvárosából egy nyugodt, tiszta levegőjű helyre költözni, így esett a választásunk Budaörsre. Ennek már 18 éve lesz, hogy megtaláltuk a számunkra megfelelő telket és építkezni kezdtünk, majd ahogy elkészült a ház Budaörsre költöztünk. Nagyon szeretünk itt élni, számos előnye miatt, többek között nyugalmas, családias hangulata van, ugyanakkor a főváros nyüzsgése is nagyon hamar elérhető.

Megtudhatunk valamit arról, hogyan ismerkedtek meg?

A Konzervatóriumban ismertem meg a férjemet, ahol zongora szakos hallgató voltam. A főiskolát pedig magyar – ének-zene szakos tanárként végeztem, melynek folyamatosan hasznát veszem jelenleg is, az iroda vezetése alkalmával, hiszen fontosak itt is a zenei ismeretek.

Úgy tudom, hogy sokat segít a férjének a koncertek szervezésében.

2007-ben férjem létrehozta saját produkciós irodánkat a Charles Music Művészeti Produkciós Irodát, amely azóta is sikeresen működik és a fellépések, koncertek teljes körű szervezését és lebonyolítását végzi.  Az iroda vezetése az én feladatom, mely által próbálom férjem és a lányaim Aliz és Edit pályáját is segíteni. Természetesen egy-egy nagyobb koncert szervezése és lebonyolítása sok-sok teendővel jár, de az elégedett és hálás közönség, a siker azt igazolja, hogy a kitartó munka meghozza a gyümölcsét.

Négy művész egy családban. Nem lehet könnyű összehangolni az igényeket.

Hiszek abban, hogy a művészeknek küldetésük van. Szebbé kell tenniük az emberek életét. Így nekem, mint mellettük álló családtagnak, olyan hátteret kell teremtenem, ahol a tehetségüket ki tudják bontakoztatni. Ők a tudásuk legjavát szeretnék megmutatni, szeretetet és érzelmeket közvetíteni a közönségnek, így nekem arra kell figyelni, hogy kinek mire van ehhez szüksége lelkileg és fizikailag egyaránt.

Hogyan zajlik egy átlagos nap a Nyári családban?

Mostanában divatos élethosszig tartó tanulásról beszélni, de ez az előadók életében tényleg így van. Egy nap sem maradhat ki a gyakorlás, így nálunk, ha éppen nincs fellépés, akkor a következő koncertre való gyakorlás és készülés történik vagy éppen a saját stúdióban készülnek az új felvételek. Szerencsére sok felkérésnek tesznek eleget a férjem és a lányaim Aliz és Edit egyaránt.

A múlt évben nagy boldogságot hozott a család életébe Edit kisfia, Kálmánka születése. Edit számára most a legfontosabb az anyaság, de az utóbbi időben már ismét vállal fellépést. Mindig nagy öröm, amikor hazajön és együtt a család, hiszen férjével és a kis Kálmánkával együtt ők már külön házban élnek. Igyekszünk minél több közös családi eseménynek helyet adni az életünkben, mert az együttlét és az egymás iránti szeretet a motorja a minőségi munkának.

Úgy tudom, hogy fiúk is művészi pályát választott.

Édesapja nyomdokaiba lépve, a legkisebb gyermekünk Karcsi is a zenei pályát és a zongorát választotta, de őt a klasszikus zene ejtette rabul. A zeneművészeti szakgimnázium elvégzése után, jelenleg szorgalmasan készül, hiszen június végén a Zeneakadémia klasszikus zongora szakára felvételizik.

Csodálatos érzés lehet, amikor a két gyönyörű lányuk, Aliz és Edit énekel az édesapjukkal.

Igazán szívmelengető számomra, ha látom, hogy a lányaim valóban boldogok, hogy a dalaikkal örömöt tudnak szerezni a közönségnek. Amikor pedig közösen a férjemmel lépnek fel, a közöttük lévő szeretet és összhang hozzátesz a produkcióhoz, amit a közönség is érez. Ez természetesen külön öröm számomra.

Bár már elmúlt a karácsony, mégis megkérdezem: hogyan készül a család a karácsonyra? Vannak hagyományaik?

A karácsony a családunk számára a legfontosabb ünnep, ilyenkor feldíszítjük a házat és készülünk egymás megajándékozására, általában saját készítésű ajándékokkal vagy, ha vásárolunk, akkor olyan ajándékot veszünk, ami nagyon személyre szóló. Az ünnepi menü minden évben hagyomány szerint készül. Szenteste pedig a közös éneklés sohasem maradhat el. Az ajándékozás és a közös családi vacsorát követően, mindig a férjem a zongora mellett a lányokkal együtt közösen elénekelik a legszebb karácsonyi dalokat, amelyek a legközelebb állnak a szívükhöz. Karácsony első napján már ismét a karácsonyi koncert előkészületei folytatódnak.  A férjem ünnepi koncertje minden évben hagyományosan december 27-én, a múlt év decemberében immár 14. alkalommal dupla teltház előtt került bemutatásra nagy sikerrel, ezúttal a Budapest Kongresszusi Központban.

Mikor van egy elfoglalt feleségnek „én ideje”?

A legnagyobb öröm és kikapcsolódás a 9 hónapos kis unokámmal eltöltött idő, így most, ahogy tehetem és időm engedi , vele vagyok és próbálok Editnek is minél többet segíteni.

s.k.

Megosztás