Ne dőljenek be a tűzifa árusok hamis ígéretének!

2022-08-22 | Közélet
Előzzük meg csalást! A csalók minden helyzetet kihasználnak és rövid időn belül akcióba lépnek.

Lassan itt a fűtési szezon, sokan már elkezdték megrendelni, beszerezni a tüzelőnek való fát, böngészik az újságok hirdetéseit, az internetet, az elsőre nagyon kedvezőnek tűnő ajánlatokat, beszerzési lehetőségeket.

A hirdetésekben feltűnnek rendkívül olcsó, jó minőségű akciós tűzifa ajánlatok.

Azonban kevesen gondolnak arra, hogy vásárlás előtt fontos lenne leellenőrizni a tűzifát áruló, esetleg házaló árusok hitelességét, megbízhatóságát, pedig ezzel megelőzhető lenne a csalás, amely akár egy egész éves megtakarítást is elvehet a csábítónak tűnő árú és minőségű tűzifát megvásárlótól.

Fontos tudni, hogy a tűzifa lerakodása előtt lehetőséget kell biztosítani a vevő részére, hogy meggyőződjön arról, hogy valóban a megrendelt mennyiség érkezett-e meg. Ha súlyra történt a megrendelés, akkor az eladó a mérés adatait is feltünteti a szállítójegyen (a méréshez használt, hitelesített mérleg hitelesítési jelének feltüntetésével), vagy úgynevezett mérlegjegyet kap a vevő.

Ha köbméterre, vagy kalodában történt a megrendelés, akkor a vevő maga is megmérheti a lerakodás előtt a teherautón lévő fát.

Lerakodás után meg kell meggyőződni arról, hogy a teherautón, a lerakott tűzifa alatt nem volt-e valami előre nem látott nagyobb tárgy (autógumi, papírhalom stb.), amelyet beleszámítottak a tűzifa térfogatába.

  • Csak ismert megbízható, ismerőse, rokona által ajánlott kereskedőtől vásároljon!

  • A családtagok segítsék idős hozzátartozóikat a tűzifa megrendelésében!

  • A kedvezőnek tűnő, a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatokat jól gondolja át!

  • Ha nem ismeri jól a vállalkozót, céget, ne utaljon előre, és ne adjon át pénzt!

  • Ellenőrizze a kereskedő EUTR azonosító számát! Ha a hirdetésben nincs ilyen EUTR azonosító szám, akkor ne foglalkozzon a hirdetéssel.

  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át!

  • Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát!

  • Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek! Csak akkor fizessen, ha a szállítmány megérkezett, lepakolták, ellenőrizte annak megfelelőségét, meggyőződött arról, hogy az eladót a későbbiekben is megtalálja.

  • A tűzifavásárlás szakértelmet igényel, soha ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, alapján válasszon!

Ha mégis bűncselekmény áldozatává váltak, a legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívón.

Csillag-Simon Katalin r. zászlós

bűnmegelőzési előadó

Budaörs Rendőrkapitányság

Megosztás