Ne dőljön be a csalóknak!

2021-01-15 | Budaörs
A Budaörsi Rendőrkapitányságtól megkaptuk az idei év első ELBIR hírlevelét, mely „trükkös” csalások témához kapcsolódóan készült. Sajnos „új” elkövetési forma bukkant fel, miszerint a Végrehajtó Irodából jelentkeznek a csalók és a behajtandó összeg azonnali átutalását kérik -természetesen magánszemély bankszámlájára - és azzal fenyegetik a sértetteket, amennyiben nem utalnak, akkor azonnal megindítják a végrehajtást.

Mindennapjaink jelenségévé vált az a „trükkös” bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az elkövetők az esetek többségében telefonon keresik fel áldozataikat, de személyesen is megjelenhetnek.

Gyakori a trükkös csalások esetében, hogy az elkövetők különféle szolgáltatók munkatársainak vagy hivatalos személynek adják ki magukat és hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (villanyóra, vízóra, gázóra leolvasás, túlfizetés …stb.) próbálnak a sértett bizalmába férkőzni, bejutni a lakásba vagy pénzváltás ürügyén nagyobb összegű készpénzt, illetve pénz átutalását kérni.

Kérjük, ha Végrehajtó Iroda nevében keresik Önt, és nagy összegű tartozás azonnali végrehajtásának elkerülése érdekében pénz átutalásra kérik, a már jól ismert szlogent alkalmazza, és BONTSA A VONALAT!

Az elkövetők új történetek kitalálástól sem riadnak vissza.

-Ne bízzon meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben

-Ha gyanús telefonhívást kap, azonnal szakítsa meg a hívást!

-Amennyiben családtagra hivatkozással keresik meg, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot az érintett hozzátartozóval.

Ellenőrizni a hívás valóságtartalmát!

 Soha ne adjon át pénzt vagy más értéket, ne utaljon pénzösszeget idegenek számára!

Bűncselekmény gyanúja esetén, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107 vagy 112 segélyhívó számon.

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

Csillag-Simon Katalin r. zászlós

bűnmegelőzési előadó

Budaörs Rendőrkapitányság

 

 

Megosztás