Nyitnikék online a budaörsi kertbarátokkal

2021-02-18 | Budaörs
Tavasz közeledtével a kertbarátok már igencsak készülődnek. Nagy bánatukra nem csak a 2020-as Nyitnikék programjuk maradt el, hanem az ideit sem tudják megtartani a hagyományos formában.

Nagy Sándorné Ági ötlete volt, hogy ha már annyi mindenhez használtuk az online lehetőséget, akkor legyen úgy a 2021-es Nyitnikék is. A „forgatókönyvet” is ő írta.

A felvételt Kőporosy Borbála intézményvezető- helyettes készítette, a riporter Hanzelik Éva művelődésszervező volt. A falakat Lenz Klára gobelin-képei díszítették és a polcon családi fotók sorakoztak.

Baráthné Bátai Beatrix, kertbarát-elnök a kezdetekről beszélt, arról, hogyan kerekedett ki a vasútállomás takarításából egy meglepő felfedezés Budaörs múltjával kapcsolatban. Hogyan találtak rá a Lenz -féle hűtőház falán az Őszibarackos Madonnára és mi lett a gyönyörű domborműnek a további sorsa.

Az eredményes kutatómunkáról Nagy Sándorné ötletgazda tájékoztatott. Farkas Ákos, a Lenz- dédunoka a családja életéről osztott meg ismereteket.

Farkas Ákos a tondóval. (archív felvétel)

Elmondta, hogy a II. világháború végén Lenz József családjával kénytelen volt elhagyni Magyarországot. Svájcon keresztül Venezuelába emigrált, majd Kolumbiában telepedett le.

Lenz József és lánya , Lenz Klára életéről Steinhauser Klára kertbarát-tag olvasott fel tényszerű adatokat.

Majd Nagyné Ági az eddigi emléknapokról, kiállításokról mondott összefoglalót.

A kertbarátok megszervezték, hogy a vasútállomáson egy emléktábla hirdeti Lenz József Budaörshöz fűződő emlékét, és az ottani teret hivatalosan Lenz József térnek nevezik” – számolt be Ági.

A további tervekről elmondta, hogy szeretnének elhelyezni egy emléktáblát a Lenz család Budapest, Belgrád rakpart 2. számú házának falára is. Van remény arra, hogy az egykori hűtőházat a budaörsi önkormányzat ipari műemlékké nyilváníttatja és akkor méltó helyet kapnának benne úgy a Budaörsről elűzöttek, mint a Lenz család relikviái, köztük az értékes gobelinek is.

A videófelvételt március elején a Jókai Mór Művelődési Ház honlapján tudják megtekinteni az érdeklődők.

s.k.

Megosztás