Óriásit nyert Sebastian Kurz Ausztriában-történelmi mélyponton a szociáldemokraták, a várakozások alatt teljesített a Szabadságpárt

2019-09-30 | Budaörs
Történelmi sikert aratott az Osztrák Néppárt az előre hozott parlamenti választásokon vasárnap, és a Zöldek is minden eddiginél jobb eredményt értek el. A szociáldemokraták elégedetlenek a második hellyel, és a rekord¬alacsony százalékkal a legnagyobb veszteséget elszenvedő bevándorlásellenes Szabadságpárt pedig ellenzéki szerepre készül.

Nem is álmodott ilyen eredményről a volt kancellár

Várakozáson felül teljesítve, a szavazatok 37,1 százalékával megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat Ausztriában a Sebastian Kurz volt kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP). Bár a felmérésekben még szoros verseny folyt a második helyért, ez a meccs egyértelműen eldőlt, ugyanis a szociál­demokrata SPÖ 21,7 százalékot szerzett (ez egyébként az eddigi legalacsonyabb eredményük), míg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 16,1-ot. Kurz számára ez mintegy ötszázalékos erősödést jelent, az SPÖ négy, az FPÖ pedig kilenc százalékot vesztett. Magukhoz tértek a Zöldek, az előző választáson összeomlott párt ezúttal 14 százalékot szerzett, visszakerült a parlamentbe, ráadásul talán eddigi legjobb eredményével. A liberális NEOS 7,8 százalékot szerzett, ez két százalékos erősödést jelent. A Zöldekből korábban kivált Most (Jetzt) két százalékos eredményével nem jutott be újra.

Őry Mariann

Fotó: AFP/Vladimir Simicek

w

Megosztás